Tuesday, 22 December 2015

TRAVELOG ACHEH: BANDA ACHEH DAY 3

6 comments
assalamualaikum korang....
fuh...now it comes to the last part of my journey kat Acheh...
gigih ni nak complete kan entry tuk korang..haha...
xyah banyak2 intro sangat la kan..so here we are...

last day tu bangun breakfast still rase xleyh nak terima hakikat nak balik tu..
abis je breakfast lepak snap2 picture last kt dpn restoran sedas...
pastu naik bilik siap2 then turun tuk check out...
time ni la baru korang kena settle kan sume yang dah masuk buku 555 tu...
kitorang mintak Ibu Liza call kan beca yang kitorang naik time datang tu...
pastu sambil tunggu beca kat tepi pantai Iboih tu pekena rojak sekali lagi..hikss...

Thursday, 17 December 2015

TRAVELOG ACHEH : PULAU WEH DAY 2

2 comments
assalamualaikum....wehuuu...masuk day 2 dah...
will try to complete this whole trip for your reference k...
masuk hari kedua program full sket...
tapi pagi2 Jumaat tu blur jap nak watpe dulu...

sure korang dah thu and wat research kan..
Jumaat adalah hari yang dilarang tuk turun laut waktu pagi till selesai Solat Jumaat
yang ni aku respect...memang sume orang xturun laut...
so..having breakfast..hujan renyai2 plak..tapi seb baek kejap je..
then..we decided to cover a few places yang xsempat kitorang jelajah hari 1st tu...


Monday, 14 December 2015

TRAVELOG ACHEH: PULAU WEH DAY 1

10 comments
assalamualaikum....
it takes time to update this blog ya...huhu
well, hari ni share day by day punye trip haritu plak...
so, this is general punye post tau...

starting from airport Acheh, kitorang dah deal dengan supir kat sane siap2..
oppss..actually sebab kitorang berdua..macam mahal sangat plak kan nak amik supir..
then tetibe tersame date ngan 3 org buddies group backpackers ni..
so, diorang la yg deal kan..and complete deal mintak belikan tiket kapal cepat nak ke Sabang..
kitorang amik satu kereta ke Pelabuhan Ulee Lheue one way Rp 120 000..
so divide la berlima...murah la sket kan..
korang yang nak deal ngan brother tu just pm je kat FB die.. HUSAINI SANI


sampai je kat pelabuhan memang timing tuk kapal cepat bergerak...
memang ikutkan kitorang nak kejar kapal cepat..nak cepat sampai Pulau Weh..
sebab tiket pon dah siap beli..so senang..just bayar kat bro tu then naik kapal terus..
tiket kapal cepat Rp 85000/person..ni tiket biase..VIP mahal lagi la..
memang tak sempat2 nak tarik nafas la kirenye sampai sane..
naik kapal then pandai2 la korang cari tempat nak duduk..
sebab dalam dah penuh..last2 kitorang duk kat enjin kapal..view superb..
tapi kalau dah 45 minit berdiri ngan sayur2 and buah2 kat situ ko rase??hahahaha

ok..ni maps Sabang tuk rujukan korang...

full map



Thursday, 3 December 2015

TRAVELOG ACHEH: REVIEW HOTEL, IBOIH INN

12 comments
assalamualaikum...
hurmmm....kegigihan diteruskan tuk entry ni...
kali ni kite review hotel dulu la ye...mane yang best kite share la kan..
so,kat Acheh ni korang leyh choose nak duk area mne..ni paling penting..
sama ada nak duk Sumur Tiga atau Iboih..

lepas dah wat research yg sepatutnya...so here we are..
oleh sebab Sumur Tiga more to pantai and view je...
so, kami memilih tuk duk Iboih sebab kat situ more to snorkelling and pulau yang lebih cantik..
tu sume terpulang pada citarasa masing2 la ek...
if korang nak lepak restoran yang famous tu leyh duk sumur tiga..Freddie..

Tuesday, 1 December 2015

TRAVELOG ACHEH: FULL ITINERARY PULAU WEH & BANDA ACEH

12 comments

wehuuuu....masih lagi sunburn xhilang...
as an ole2 dari aceh kononnye...kekeke..
disebabkan ramai yang menanya iti tuk trip kali ni kat group backpackers..
so,here we are...
mane yang boleh dishare i'll try to share kat korang k...
moga2 kelapangan yang ade digunakan sebaiknya la kan....


first, korang kena tengok gak hari yang yang korang g tu..
disebabkan promo tu terhad tiketnye kan..so juz grab jela hari ape pon..
and kena pada hari khamis-ahad..
korang kena tahu yang ari Jumaat sebelum solat Jumaat adalah diharamkan tuk turun ke laut..
so, here the details la tuk iti kali ni...

Tuesday, 24 November 2015

TRAVELOG ACHEH #1: BUDGET PULAU WEH

2 comments

assalamualaikum....
wehuuuuu...semangat lain macam lepas balik bercuti ni kan...
vacation tuk tahun ni terlaksana jugak...
nampak tak kebusyan tak terbendung kat situ..
hujung tahun baru nak berjalan...okla kan...

ok...tuk permulaan part2 berjalan ni kite kasi teaser sket dulu..
and this post special tuk budget persiapan sebelum ke Acheh...
actually vacation ni unplanned jugak sebenarnye..
one month before fly ni tetibe AA wat promo tuk redeem big points..
sape2 yang ade join group backpackers kat FB akan nampak la iklan2 sape2 yang nak beli tiket gune big points ahli group tu jgk...
so, nak dijadikan cerita, kawan lame blogger jugak ade join group tu..
and ditakdirkan la kami plan nak ke Acheh same2...
almost 3 years kot xlepak ngan Geng Blogger Sengal...
budak sorang ni pon aku kenal mase rajin berblog dlu...

so..here we are...
vacay sesame...only 2 of us...
okla not bad la bile berteman kan...
next time leyh roger2 kalau nak ajak kami berjalan...
arah tuju kami???
after tgk harge big points...so kami decide nak ke Acheh...
harge tiket??


Thursday, 19 November 2015

REVIEW: ACTIONCAM SJCAM 5000 WIFI

4 comments

assalamualaikum sume....

ok..kali ni post nak review pasal my new toy in house...
mule kenal SJCAM ni bile ternampak review kt Instagram..
macam tak pernah dengar eyh??tapi percaya la..ramai yang dah gune kamera ni..
even diorang dah ade komuniti diorang sendiri kat FB..

nak tahu lebih lanjut pasal kamera ni??
g join  SJCAM Community Malaysia atau ActionCam Group
kat sane korang leyh dapat input and bole bertanya tuk dapatkan kepastian...
bukan setakat SJCAM...semua Action cam pon berhimpun dalam satu group tu..
so..korang leyh try dapatkan info dengan diorang..

actually SJCAM ni dah banyak model yang dikeluarkan..
depends on what features yang korang minat..
ade yang lebih pada gambar dan ade yang more to video..


Tuesday, 10 November 2015

TRAVELOG EXPEDISI : GUNUNG DATUK, REMBAU

No comments
assalamualaikum...
wehuuuu....kembali bersiaran...hiks..
lepas entry makan2 kite selangkan dengan xtvt yang sihat sket..
biarpun tak bape nak kurus..tapi sihat tu penting ye kawan2...hiks..
kemane kite kali ni???
huissshhh...seram nak cite...hahahaha

actually dulu time2 study dulu memang rajin sungguh naik bukit..
itu dulu...lame dah pencen xberbayar kekdahnye...
baru2 ni cam syok jugak join daki gunung, naik bukit ni..
stamina ntah cukup ke idok agaknye...
xpe..jom layan trip kali ni...


Wednesday, 28 October 2015

FLAMING GRILL SEREMBAN 2

No comments

weehuuuuu...ni mood kemain rajin nak update plak..
so jangan ditegur..hahahhaa
part travelog makan-makan tak habis lagi ni...
dalam list next destination makan2 pon ade lagi ni..
acane nak kurus??hihhihihi

ok..kali ni masih lagi tak lari jauh dari rumah..
still within Seremban lagi...
yela..kite jalan dekat2 dlu...yang jauh tu tunggu budget lbh sket..
kali ni tekak nak try Western plak...
kemane???

Monday, 26 October 2015

CENDOL & ROJAK YANG DIKATAKAN KURANG AJAR

2 comments

opppss..assalamualaikum...
semangat hari isnin hari ni meh kite update satu post simple dulu ye..
edisi makan2 ni weekend aritunye cerite..
tapi biase la...kesunyian blog ni memang mampu throwback jela kan..

so here we are...
kali ni kite g try kat kedai cendol and rojak yang dikatakan "kurang ajar" tu..
opppss...bkn owner die yang kurang ajar tau...
tapi kesedpaan nya yang dikatakan sebegitu rupe..hehehehe
so..nak gak try..dah dekat2 sini kan..

CENDOL & ROJAK "KURANG AJAR" sedap...

Tuesday, 20 October 2015

EXPEDISI: BUKIT PUTIH, PORT DICKSON

2 comments


wehuuu...halluuuu...
mengupdate blog mengikut mood nak menaip gini la...
sorry la ye tgk blog ni kalau macam tak berpenghuni..
and the worse part is I got admitted for the first time in my life..
kemain...xpenah2 admit...Alhamdulillah...
moga segala dosa2 kecil diampunkan..
dan semestinya lebih menghargai nikmat sihat tu...

so...here I dedicate this post entry untuk kehidupan yang sihat.. :)
actually tak plan and this plan actually main redah je...
plan main2 family my brother sbenarnye...
last2 walaupun masih lagi MC..xpela kan..menjoinkan diri..
lagipon lame dah rsenye tak hiking...kekeke

arah tujunya...

BUKIT PUTIH TANJUNG TUAN..

Monday, 7 September 2015

TRAVELOG SEREMBAN : WESTERN ROAD STATION

2 comments
assalamualaikum sume....
wehuuu....baru nyempat nak post entry lagi..
okla kan..dr xberupdate langsung...ke"busy"an melanda..
so, belek2 gallery phone ternampak picture2 yang tak share kt sni lagi...

kali ni kite kasi jalan2 cari makan restoran yang best korang kena try..
this time area Seremban plak...
actually tak upgrade ke restoran lagi la..
tapi dalam mase terdekat akan di upgrade..
itu info dari tuan punye kedai tu sendiri la...
means lepas ni restoran tu bukan kat tempat yang saye g aritu la..

kedai mane kali ni???


Friday, 3 July 2015

TRAVELOG MELAKA : ASAM PEDAS CLAYPOT KOTA LAKSAMANA

2 comments
Assalamualaikum…wehuuu…lame tul xupdate kan…
Busy bebeno..sbenarnye mood ntah ke mane…hiks…
Selamat berpuasa korang….ade lagi beberapa minggu je tinggal kan…
So..mesti banyak tempat berbuka yang korang duk usha and try time bulan puasa ni kan…
Meh nak suggest sket antara tempat yang boleh korang try…

Actually I try kedai ni time before puasa lagi…
Nampak tak kat situ betapa lamenye amik mood nak update blog nih…kekeke
Masih lagi berlegar di area Melaka…jalan2 Melaka tak habis lagi nih..
Kali ni kasi bawak korang ke kedai famous amos kat Melaka…
Speciality Melaka…ASAM PEDAS…

ASAM PEDAS CLAYPOT KOTA LAKSAMANA


Wednesday, 10 June 2015

TRAVELOG MELAKA: COCONUT SHAKE PANTAI KLEBANG

2 comments

assalamualaikum sume...
hurmmm...sure sume busy tgh keje...xpon busy g bercuti kan...
almaklumla..scholl holiday ni la ramai yang g bercuti..
bukan takat yang ade anak..yang xkawen lagi pon sibuk nak join skali...

ok...for next and next and next entry ni...
xsure bape entry yang akan datang ni akan berkisar area Melaka plak...
alkisahnye nak jeleajah Melaka mane yang xsempat terjah lagi...
so this is it...for the first entry kasi entry penyejuk tekak dlu...hihi...
sambil2 tu bole la nak g try dulu before nak start Ramadhan ni..
kang dah start puasa takot plak teringat2...hiks...


COCONUT SHAKE PANTAI KLEBANG...


Monday, 25 May 2015

RUMAH PERTAMAKU: PENGELUARAN KWSP UNTUK DEPOSIT RUMAH

8 comments
assalamualaikum....
alhamdulillah..dapat lagi update blog sunyi nih...
sesuai la ngan nama blog ni pon kan...hihi

ok...now dah start pindah duk umah baru...alhamdulillah...
a new journey to be independent women...
tapi actually pindah hakmilik xsettle lagi...
tapi dah deal ngan owner sebelum ni tuk masuk awal and kena la bayar bil sume dah kan..
so far umah dah 90% complete with renovation dapur sket...
ade tinggal sket2 la kne touch up sket...

ok..this entry tuk korang yang terpikir nak kuarkan duit KWSP tuk deposit umah..
actually senang and mudah kalau nak kuarkan duit KWSP bila sume dokumen dah ade..
so, nak tahu ape yang korang kena submit..rajin2 la google and search kt website KWSP...
tapi tuk info,dokumen yang kena submit berbeza ikut kategori rumah yang korang beli.
contohnye..beli rumah dari agent dengan beli rumah dengan individu akan berbeza la sket dokumen nye..



Thursday, 26 March 2015

TRAVELOG ASSET: RUMAH PERTAMAKU #2

No comments
assalamualaikum....
hello....so how's ur day?? menghitung sungguh nak ke hari jumaat..
ok...come back again...
now..masuk part 2 dah...sampai part bape kite tgkla kelaratan nak menaip kat sini ye..
hari tu dah cite psal deposit sume kan...

alhamdulillah...
aku rase sumenye dipermudahkan...
dari hal booking...loan..deposit...sumenye dipermudahkan...
ikutkan memang pening nak settle lagi2 xde experience beli rumah...
bole kate aku independently jgk la dalam hal ni...
banyak benda aku urus sendiri...
rujukan paling bernas adalah google..hikhik...
so far ok...kena ade ilmu and berani nak handle la...


Monday, 23 March 2015

TRAVELOG ASSET: RUMAH PERTAMAKU

4 comments

Assalamualaikum...
muncul ikut suke...hilang tak semena2...
ikutla kan..dah ko empunya blog ni kononnye...hiks...

start edisi travelog kali ni nak share ngan korang tips tuk tambah asset plak...
xdela tips sangat..cuma nak share experience sket..
biasela..bile dah mencecah umo makin meningkat ni makin memikir tuk ade asset sendiri..
so..here my new start to search for an asset...
simple but complicated...find a house for me...
on my own search..my own afford and my own money..kekekeke


rumah sebijik2 memang xmampu laa...

Thursday, 22 January 2015

TRAVELOG WEEKEND: HILL PARK SEREMBAN 2

4 comments

heyyyyaaaa...lama tul amik masa nak update cite baru kat sini...
kali ni kite tukar sket travelog kat sini...
travelog kali ni akan review tuk tempat riadah baru kat Seremban..
special tuk orang2 Seremban..
tapi yang duk luar Seremban pon bole la kalau nak join jalan2 kat sini...

actually tempat ni baru lagi...and still under construction...
so..aktiviti nak kurangkan lemak tu lebih sket la..
sebab korang xleyh access naik kete sampai ke atas puncak bukit...
korang kena park kat bawah..and mendaki la ramai2..

HILL PARK SEREMBAN 2


Monday, 5 January 2015

NEXT TRAVELOG: HOTEL REGALIA, KL

10 comments
salam semua...
lamenye menghilang kan...
busy end year punye pasal tak naik2 post kat blog ni...
so...baru je masuk new year ni kan...
bole la lagi nk wish kat korang kan...

HAPPY NEW YEAR!!!

okla...disebabkan banyak plan travel kena tunda..
so, kali ni kite kasi post travelog tertunda dlu...
kirenye travelog kali ni kite kasi teaser je dulu...
at least leyh kasi idea jugak tuk korang yang tercari2 nak g mane tuk hujung2 cuti sekolah yang ditunda tu kan...
nanti dah g saya kasi full travelog plak ok..
and this is one of the place yang korang boleh take into consideration la tuk holiday....