Friday, 21 October 2016

TRAVELOG PERAK: VICTORIA BRIDGE

2 comments

assalamualaikum...wehuuu...
kali ni nak cover satu lagi tempat rare yang korang kena singgah kalau pergi Perak...
landasan keretapi yang dah tak diguna tapi ramai yang datang...
view superb tuk photoshoot wedding kat sni..
yang korang kena tahan..kepanasan jela..hiks..
location jambatan ni??dari Kuala Kangsar nak ke Sg Siput akan lalu..ade je signboard..
lagi senang korang Waze je..sekarang kan mudah..

VICTORIA BRIDGE


jambatan ni terletak di Pekan Karai, Perak..
and jambatan ni dinamakan sempena Ratu Victoria semasa zaman pemerintahannya..gitu sejarahnye..
tapi sampai sekarang masih diguna pakai oleh orang ramai tuk merentasi Sungai Perak..
dah lebih dari 1 abad kewujudan jambatan ni dan masih dipelihara dengan baik...
yela..siap bole berdiri amik gambar kat atas tu kan..
jambatan ni jugak antara jambatan keretapi yang tertua kat Malaysia..

Wednesday, 19 October 2016

TRAVELOG PERAK: BUKIT BEREKEH: MISI MENGEJAR AWAN CARPET

8 comments
assalamualaikum...wehuuu...
second entry tuk travelog ke Perak aritu...
duk google mane nak g lagi kat sane2..tetibe ternampak post kat HACAM nye page...
hurrmmm..menarik jugak ni...

misi tuk location ni dinamakan : "misi mengejar awan carpet"
so, pukul 4pagi camtu kitorang dah bangun gerak ke Kampong Bawong..
yang ni pon berpandukan Waze jugak..so Waze jela jawapannye.
so, sampai kat sane korang park je kereta kt Masjid kampung tu..
sebabnye jalan nak ke kaki bukit tu agak tak sesuai kalau naik kete yang bukan 4x4 ni...


Monday, 17 October 2016

TRAVELOG PERAK: TASIK CERMIN, IPOH

2 comments
assalamualaikum....
wehuuu...keje tetap keje..cuti tetap kena jugak g bercuti...
actually post ni patutnye sebelum g Vietnam aritu..
tapi xpela..kasi up dulu Vietnam punye post yang berpart2 tu kan..

yang ni actually holiday with family..
sambil2 g melawat abang aku yang tercampak keseorangan kat Perak tu..
so, kitorang pon pakat berholiday kat sane ramai2..
makanya family holiday kami tahun ni start kat Perak..
antara port best yang ade kat Ipoh..meh nak share ngan korang...

terowong masa ditemui...

Wednesday, 12 October 2016

TRAVELOG VIETNAM: SHOPPING TIPS AT HCM DAY #4

2 comments

assalamualaikum....
fuuhhhh...mengejar masa nak siapkan entry tuk Vietnam ni...
so, tuk entry ari ke 4 and 5 ni aku gabungkan je sebab agendanye adalah same..
shoppingggg!!!!

actually ikutkan aku nak g jalan2 area bandar HCM...
tapi sebab dah terjebak ngan shopping nye isu ni susah sket..
selagi tak balik memang selagi tu la nak repeat kedai tu nak memborong kan...

so, pagi tu bangun pagi kitorang terus check out dari hotel Saigon Backpackers..
memang untuk malam last  kitorang dah booked hotel dekat ngan pasar malam tu..
nampak tu..dari awal agenda shopping tu dah di plan..haha
for me, yang ni hotel paling superb tuk trip ni..superb service..dekat ngan Malaysian Street..
so,memang recommend la korang amik hotel ni..

XAVIER HOTEL
hotel ni serius best..

Tuesday, 11 October 2016

TRAVELOG VIETNAM : DAY #3 MUI NE HALF DAY TOUR

No comments
yuhuuuuu...hamboii kemain lame nak tunggu update seterusnye kan..
i'm backkk!!! :p
ok..sambung entry tuk hari ke 3 kat Vietnam...
ikut pada tour, hair ke 3 kitorang akan gerak ke Mui Ne..
so pagi2 bangun kelaparan and siap2 tuk check out..

sambil2 tunggu bas kat bawah kitorang ngap la roti balance dari hari 1st tu untuk alas perut..
katenye kat Mui Ne seafood murah..hurrrmmm..jangan berharap sangat..kekeke
bas sampai and kitorang pon gerak ke Mui Ne...
it takes more than 4hours jugak tuk sampai ke sane..
naik bas biase..so hadapilah dengan tabah..view sepanjang jalan..superb..



Tuesday, 4 October 2016

TRAVELOG VIETNAM : DAY #2 DA LAT CITY TOUR

No comments

halluuuuu...baru sempat nak up entry Day #2 kat Vietnam...
so, tuk tour yang kitorang dah siap2 booking tu makanya tunggu jela diorang pick up..
pagi2 bangun and bersiap..makan maggi je kat hotel...
tengah2 makan, van sampai..makanya kite hangkut la maggi makan dalam van..
sorry ye tourists lain..tu je makanan yang kami ade tuk alas perut..
so, xleh nak bazir buang je kan...

tuk tour Da Lat, korang akan visit 6 places...
before lunch sambung balik lepas lunch around 5pm camtu settle dah..
so,akan ade masa berbaki tuk korang jelajah Da Lat on your own..
yang femes korang kena terjah..Night Market kat Da Lat..
ok..jom tengok antara places yang tour ni sediakan..