Tuesday, 22 December 2015

TRAVELOG ACHEH: BANDA ACHEH DAY 3

6 comments
assalamualaikum korang....
fuh...now it comes to the last part of my journey kat Acheh...
gigih ni nak complete kan entry tuk korang..haha...
xyah banyak2 intro sangat la kan..so here we are...

last day tu bangun breakfast still rase xleyh nak terima hakikat nak balik tu..
abis je breakfast lepak snap2 picture last kt dpn restoran sedas...
pastu naik bilik siap2 then turun tuk check out...
time ni la baru korang kena settle kan sume yang dah masuk buku 555 tu...
kitorang mintak Ibu Liza call kan beca yang kitorang naik time datang tu...
pastu sambil tunggu beca kat tepi pantai Iboih tu pekena rojak sekali lagi..hikss...

Thursday, 17 December 2015

TRAVELOG ACHEH : PULAU WEH DAY 2

2 comments
assalamualaikum....wehuuu...masuk day 2 dah...
will try to complete this whole trip for your reference k...
masuk hari kedua program full sket...
tapi pagi2 Jumaat tu blur jap nak watpe dulu...

sure korang dah thu and wat research kan..
Jumaat adalah hari yang dilarang tuk turun laut waktu pagi till selesai Solat Jumaat
yang ni aku respect...memang sume orang xturun laut...
so..having breakfast..hujan renyai2 plak..tapi seb baek kejap je..
then..we decided to cover a few places yang xsempat kitorang jelajah hari 1st tu...


Monday, 14 December 2015

TRAVELOG ACHEH: PULAU WEH DAY 1

10 comments
assalamualaikum....
it takes time to update this blog ya...huhu
well, hari ni share day by day punye trip haritu plak...
so, this is general punye post tau...

starting from airport Acheh, kitorang dah deal dengan supir kat sane siap2..
oppss..actually sebab kitorang berdua..macam mahal sangat plak kan nak amik supir..
then tetibe tersame date ngan 3 org buddies group backpackers ni..
so, diorang la yg deal kan..and complete deal mintak belikan tiket kapal cepat nak ke Sabang..
kitorang amik satu kereta ke Pelabuhan Ulee Lheue one way Rp 120 000..
so divide la berlima...murah la sket kan..
korang yang nak deal ngan brother tu just pm je kat FB die.. HUSAINI SANI


sampai je kat pelabuhan memang timing tuk kapal cepat bergerak...
memang ikutkan kitorang nak kejar kapal cepat..nak cepat sampai Pulau Weh..
sebab tiket pon dah siap beli..so senang..just bayar kat bro tu then naik kapal terus..
tiket kapal cepat Rp 85000/person..ni tiket biase..VIP mahal lagi la..
memang tak sempat2 nak tarik nafas la kirenye sampai sane..
naik kapal then pandai2 la korang cari tempat nak duduk..
sebab dalam dah penuh..last2 kitorang duk kat enjin kapal..view superb..
tapi kalau dah 45 minit berdiri ngan sayur2 and buah2 kat situ ko rase??hahahaha

ok..ni maps Sabang tuk rujukan korang...

full map



Thursday, 3 December 2015

TRAVELOG ACHEH: REVIEW HOTEL, IBOIH INN

12 comments
assalamualaikum...
hurmmm....kegigihan diteruskan tuk entry ni...
kali ni kite review hotel dulu la ye...mane yang best kite share la kan..
so,kat Acheh ni korang leyh choose nak duk area mne..ni paling penting..
sama ada nak duk Sumur Tiga atau Iboih..

lepas dah wat research yg sepatutnya...so here we are..
oleh sebab Sumur Tiga more to pantai and view je...
so, kami memilih tuk duk Iboih sebab kat situ more to snorkelling and pulau yang lebih cantik..
tu sume terpulang pada citarasa masing2 la ek...
if korang nak lepak restoran yang famous tu leyh duk sumur tiga..Freddie..

Tuesday, 1 December 2015

TRAVELOG ACHEH: FULL ITINERARY PULAU WEH & BANDA ACEH

12 comments

wehuuuu....masih lagi sunburn xhilang...
as an ole2 dari aceh kononnye...kekeke..
disebabkan ramai yang menanya iti tuk trip kali ni kat group backpackers..
so,here we are...
mane yang boleh dishare i'll try to share kat korang k...
moga2 kelapangan yang ade digunakan sebaiknya la kan....


first, korang kena tengok gak hari yang yang korang g tu..
disebabkan promo tu terhad tiketnye kan..so juz grab jela hari ape pon..
and kena pada hari khamis-ahad..
korang kena tahu yang ari Jumaat sebelum solat Jumaat adalah diharamkan tuk turun ke laut..
so, here the details la tuk iti kali ni...