Wednesday, 16 March 2016

TRAVELOG SABAH : SNORKELING PACKAGE & SHOPPING TIPS KK

2 comments

assalamualaikum...morning uolllss...
alhamdulillah...happy bile share ramai yang dapat manfaat...
so, mane yang saya dapat share tu saya try share k... 
tuk entry kali ni kite move on day by day nye cite...

hari first adalah hari tuk shopping dan hunting for snorkeling package...
disebabkan hari 1st kitorang xamik lg kete sewa, so sumenye adalah berjalan dan menapak..
kaalu duk kat Marina Court tu dah dekat ngan pasar philipine..
so, shopping jela dulu kan...
meh nak kasi tips sket shopping kat sini...

1) Cari Abang Aladdin



name glemer Aladdin

Tuesday, 15 March 2016

TRAVELOG SABAH: PENGINAPAN DI KK & KUNDASANG

4 comments

assalamualaikum...yess... i'm back..
ok..kali ni review tuk accommodation area Sabah... 
so, xpayah nak review sume resort,bilik or chalet yang ade la ye..
sebabnye dah tentu2 saya g nak menginap kat 2 tempat je..
satu area KK and satu lagi area Kundasang...

ok nak dipendekkan cerita, kat KK kitorang duk kat Marina Court..
yang ni actually ade contact dari kenalan jugak..
so, deal punye deal, rate lebih kurang dengan booking online kat booking.com kalau xsilap..
baik amik terus kat die..duduk dulu baru bayar kekdahnye...
kitorang dapat rate RM 260/night..

for me, rate ni standard la..nak dibandingkan dengan online memang lebih kurang sama...
and worth sebab ko duk tengah2 bandar KK tu...
nak g pasar philipine, night market, waterfront, even nak g snorkeling pon naik dari kat pasar je..
senang cite memang duk tengah2 la kalau duk sini..
nah..bagi yang nak deal plak ngan Mr Donald ni saya kasi contact senang...


MR DONALD - 014 679 3303

betul2 ngadap mall Oceanus

middle room
oppss..lupe nak cite...apartment ni ade 3 bilik...
so kalau ikutkan lebih2 selesa tuk kami berlima..
master bedroom je dah besar..middle room macam kat atas..
and satu bilik lagi 2 katil single..tu xkire lagi ruang tamu die..
siap complete astro and WIFI ok...sennag nak gosip..hiks...
bagi saya if korang datang dalam group yang ramai memang bole sangat nak duk sini..
nak tido depan TV pon sofa kemain empuk lagi...so..recommended!!!!!!!!!!!!!

ok..beralih ke penginapan di Kundasang plak...yang view superb ni..


Friday, 11 March 2016

FULL ITINERARY & BUDGET : 4D3N SABAH

37 comments





assalamualaikum....

weee...dah balik bercuti kena buat report sket...hihi

ok, kali ni naikkan iti tuk ke Sabah plak...

mane yang ade plan nak ke Sabah tu bole la refer kat sini k..

and mane yang nak privately tnye leyh je pm...


trip kali ni
saya rase cam menjangkaui batas saya slalu g trip..

sebabnye??shopping pon termasuk dalam trip ni..

haiiihhh..jenuh la nak cover nafsu nak membeli ni..

last menggila shopping pun kat Bandung dulu..hihi

okla...so here we are...full iti and budget kali ni..





Monday, 7 March 2016

TRAVELOG PULAU PERHENTIAN : DAY #3 KINCIR ANGIN

No comments

wehuuuu...assalamualaikum....
finally sampai pon tuk entry hari last kat Pulau Perhentian ni...
actually xde ape sangat nak baut kalau korang dah duk kat pulau..
so, 3 hari tu maximum la tukduk kat pulau ni...

ikutkan plan memang nak free kan satu hari tuk kitorang g bergambar kat windmill
ramai yang terlepas nak ke sini mungkin sebab xbape nak famous kot tempat ni..
and yang sedihnye tempat ni kurang diberi perhatian lagi2 bab tangga yang banyak dah reput..
so, be careful ke sini ok..

hari ketiga kami kat sane, ombak dah start mengganas..
so, jangan berharap sangat nak naik water taxi ke sini..
if ombak ok memang ade la bot yang bole hantar ke sini...
so, alternatif lain and memang kitorang dah plan awal2 adalah trekking..





Saturday, 5 March 2016

TRAVELOG PERHENTIAN DAY #2 : SNORKELING TIME!!

2 comments

wehuuu....day 2 dah...
ni la misi sebenar ke Pulau Perhentian..
nak cari nemo sebab xjumpe time g Pulau Weh tu..

so..semangat pagi2 dah bangun nak g main air ni..
kena la menapak ke restoran yang ade..
and seperti dijanjikan kitorang akan meet kat situ tuk g snorkeling...
ok..tengok dulu iti tuk hari kedua ni..  



Day 2 : 25 Feb 2016

9.00 am  - Breakfast area Jeti
10.30 am - Start naik bot untuk snokeling
1.30 pm  - Lunch at Kampung Nelayan
2.00 pm  - continue snorkeling
4.00 pm  - balik ke Jeti
4.30 pm  - balik chalet and free & easy
8.00 pm  - layan full moon sambil dinner masak sendiri
10.30 pm -tido awal kepenatan

lepas breakfast..last2 ABG MATT pon sampai..
dengar2 abg matt nye trip best..so nantikan la..
bot die kaler hijau kuning....power gile bot tu..laju ko..


cakap omputih berhabuk...


Thursday, 3 March 2016

TRAVELOG PULAU PERHENTIAN : DAY #1

No comments
Assalamualaikum....
fuuhhhh....kemain busy lepas balik bercuti..
so, arini curi mase sket tuk update day 1 Pulau Perhentian..

trip kali ni patutnye family trip nye cite..
tp atas sebab yang xdapat dielakkan, dari 9 orang yang booked jadi 5 orang je..
tu pun ade penambahan lain dari booking flight asal..
so, 3 org dari N9 and 2 org dr Pahang...

hari kejadian...
pagi2 tu kitorang booked teksi je ke airport...sampai sane menunggu lagi sorang yang kononnye kata kami2 ni dtg awal sangat..
last2 adegan mengejar gate la jadinye yang sorang tu kan..rasekan..haha
yang kawannye yang xpernah kitorang jumpe tu dah same2 lepak dulu ngan kitorang..

flight sampai Kota Bharu kul 12 lebih camtu...
sampai airport je van dah tunggu siap..
hurmm...tuk contact driver korang leyh refer SINI
dari airport ke Jeti Kuala Besut ambil masa sejam jugak nak sampai..
so around 130pm camtu sampai jeti...
kat jeti pon bot dah menunggu..yang ni dah siap pakej ngan chalet tu..
so, kitorang akan dapat update pasal bot sume dari owner chalet...
sangat membantu as dia akan continue update through msg and whatsapp..



Tuesday, 1 March 2016

TRAVELOG PULAU PERHENTIAN : FAKHIRA COVE CHALET

6 comments

Assalamualaikum and morning...
mood pulau still cannot move on lagi ni...gituuu...
ok..sebab ramai yang tanye pasal location chalet and contact number tuk transport..
here we are kasi update cepat sket tuk korang refer senang nanti...

bab nak berjalan ni selalunye memang aku rajin sket wat research...
kalau tak refer pada blog, aku try contact any package yang ade tuk dapatkan comparison harge..
yelaa..kate nak budget kan..kena rajin sket r...

so...first kena tgk pakej yang ade..slalunye pakej tuk 3d2n je diorang promote..
nak taknak kena la korang merajinkan diri contact owner tuk dapatkan best price if korang nye hari tu lebih dr pakej ye...
actually, dari instagram senang sket nak cari pakej..ikut # then compare..
finally, aku terjumpe pakej dari Fakhira Cove ni...
duk belek blog macam tak jumpe orang cite pasal chalet ni..so lagi sekali kena la contact owner ye.. 
patut pon..chalet ni baru..and aku rase blog aku first cover review tuk chalet ni kot..
bole dapat royalty x ko rase??hahaha..ok kidding..
korang turun je jeti nanti ade yang tunggu tuk bawak korang ke chalet..
kat sane cakap fakhira cove orang xtahu..cakap chalet color2 baru org thu..haha 


colorful room..