Thursday, 17 December 2015

TRAVELOG ACHEH : PULAU WEH DAY 2

2 comments
assalamualaikum....wehuuu...masuk day 2 dah...
will try to complete this whole trip for your reference k...
masuk hari kedua program full sket...
tapi pagi2 Jumaat tu blur jap nak watpe dulu...

sure korang dah thu and wat research kan..
Jumaat adalah hari yang dilarang tuk turun laut waktu pagi till selesai Solat Jumaat
yang ni aku respect...memang sume orang xturun laut...
so..having breakfast..hujan renyai2 plak..tapi seb baek kejap je..
then..we decided to cover a few places yang xsempat kitorang jelajah hari 1st tu...


first..kitorang dah tengok maps full macam yang aku letak kat Entry Day 1 tu..
so, g la mencari moto sewa...dapat je motor terus gerak ..
tempat first kitorang g adalah a steep and winding road area Pelabuhan Balohan...
lupe plak nama nye..lagi pon kalau tanye pon orang sane pon xsure tempat tu..hahaha
tempat ni la memang sesat sungguh nak mencari...
and finally....

view sni cantik...
dalam pada sesat tu terserempak dengan monumen yang dari hari first duk tercari2..
bagus jugak kalau sesat ni..baru la jumpe macam2 kan..hiks..
tapi jangan risau la...sesat pon still korang pusing2 situ je..

stop amik gambar...mujur sesat...haha
then,dah naik ke atas bukit tu amik gambar view jalan yang berliku tu kitorang terus ke Anoi Hitam..
ingatkan xnak g sini sebab macam xde ape yang menarik..
tapi disebabkan dah satu jalan ngan Bungker Jepang..so g jela kan..
lagipon solat jumaat lambat lagi..

unik sebab pantai die pasir hitam
sanp picture kat anoi hitam ni dah nampak bukit Bungker Jepang...
so, terus ke sne..sini pon sesat gak..padahal dekat je..tp xjumpe2..
last2 pusing balik then tanye budak2 kecik kat tepi jalan tu..
rupenye situ je..terlepas pandang signboard nye..hihi

bungker Jepang...aka benteng Jepun

view sini paling superb..

xde orang..seram jgk...
lepas Bungker Jepang rasenye abis sume tempat dah  kitorang cover setengah hari tu...
dengan xde internet...jalan ala redah ikut instinct...hahaha
alhamdulillah...sempat la jugak cover sume tu before zuhur...
so, kembali semula ke Iboih sebab dah tak sabar sangat nak turun ke laut kekdahnye...
otw tu ingat nak singgah lagi rojak buah yang view cantik tu...tapi tutup lagi..huhu

balik bilik terus siap tukar baju tuk g snorkeling plak...
kitorang tak lunch pon dulu...makan roti je..
sebabnye nak makan benda rare kat Pulau Rubiah..huhu
boat ke sane xyah risau sebab Iboih Inn ade sediakan bot ke sne..
so, inform je diorang...

macam dalam aquarium..
mule2 g snorkeling belah belakang pulau tu...sebab mule2 macam xramai kat depan..
kat belakang memang batu  karang cantik giloss.. tapi ombak kuat..
so decide kembali ke depan la kitorang..lagipon kat belakang tu seram oih...
finally,snorkeling jela kt depan...makin ramai orang and view pon not bad la...
penat minum air laut..lunch time plak..
ni yang ditunggu..makan sate gurita...katanye ni yang femes sangat tu...

ni la lunch yang femes tu..
rase die??hurrrmm...sotong tapi macam daging...
cane nak describe eyh??sate tu sate sotong..tapi bile makan xmcm sotong..texture macam daging..
haihh..korang g try sendiri la...hahaha..tapi sedap..tu yg penting...
time kat sini la kitorang terserempak balik geng beackpackers yang datang sekali ngan kitorang tu..
kecik je tempat ni..pusing2 jumpe orang tu balik..

lepak layan view sunset
abis makan tu hujan pun turun...
so, penat pon penat dah..kitorang balik je hotel balik...
menunggu jugak bot sampai..layan jela view kat pulau tu jap..
sampai hotel melepak depan hotel plak layan sunset...
sambil2 berendam jap depan hotel tapi sebab banyak obor2 ngan landak laut, so kejap je..
fuuuhh, memang full program aritu...
but, rase berbaloi gile...kejap je rase lepak sane..
and one more day to go je...haiiihh...sedih plak nak balik.hihi...

>>>>SEE YA!!





2 comments :

  1. Takmo lata apa nk kata lawaaaaa nk g jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi....ni pon rase nak repeat blk..
      view sangat cantik..

      Delete