Tuesday, 1 December 2015

TRAVELOG ACHEH: FULL ITINERARY PULAU WEH & BANDA ACEH

12 comments

wehuuuu....masih lagi sunburn xhilang...
as an ole2 dari aceh kononnye...kekeke..
disebabkan ramai yang menanya iti tuk trip kali ni kat group backpackers..
so,here we are...
mane yang boleh dishare i'll try to share kat korang k...
moga2 kelapangan yang ade digunakan sebaiknya la kan....


first, korang kena tengok gak hari yang yang korang g tu..
disebabkan promo tu terhad tiketnye kan..so juz grab jela hari ape pon..
and kena pada hari khamis-ahad..
korang kena tahu yang ari Jumaat sebelum solat Jumaat adalah diharamkan tuk turun ke laut..
so, here the details la tuk iti kali ni...






26hb Nov

flight 7.55am

8.25       - Arrive at Banda Acheh
9.30       - naik Kapal cepat ke Sabang
10.15     - Arrive at Sabang (melepak minum2 kat Balohan Port)
11.00     - Amik beca ke Iboih (abg kedai makan dlm pelabuhan tu tolong carikan)
12.00     - Sampai Iboih
12.15     - Bot Iboih Inn pick up and check in
2.00       - Rental motorbike keliling pulau (half day price)
              - Sumur Tiga, Pria Laot Waterfall, Sabang Fair,Kilometre 0, Pulau Klah view
6.00      - Balik bilik then free and easy

27hb Nov

8.00       - Breakfast (include with hotel)
10.00     - Rent motorbike (half day)
              - Pantai Anoi Hitam, Bunker Jepang, Got City Balohan
2.00       - Snorkeling at Pulau Rubiah
5.30       - Snorkeling depan hotel
              - Free and easy

28hb Nov

8.00        - Breakfast (include with hotel)
11.00      - Check Out
11.30      - Amik beca ke Pelabuhan Balohan
2.30        - Kapal cepat ke Banda Aceh
3.15        - Amik beca untuk tour Banda Aceh
               - Lunch
               - PLTD Apung,
               - Museum Tsunami (closed at 4.15pm) -round and take picture only
               - Kapal atas rumah (closed already)
               - Masjid Baiturrahman (make sure pakai kain..seluar not allowed to enter)
               - Dinner and terus ke airport (lepak airport satu malam)

29hb Nov

7.00       - breakfast kat airport
8.25       - fly ke Kuala Lumpur


so, tu full itirenary tuk trip ke Acheh
banyak yang lari dari yang di plan tapi still dapat cover sume tempat yang kami nak g..
disebabkan masa terhad, so Banda Aceh kami hanya pusing2 camtu je..
anything korang nak tahu lebih detail tuk tempat2 yang ade dalam iti tu kena tunggu entry seterusnya eyh...
ok..gotta go..hope dpt membantu...
chowww


12 comments :

  1. Boleh recomend tour agency di Acheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti sy try cari contact tu ye...
      xpon u bole try "Husaini Sani" cri contact tu kat FB..

      Delete
  2. Kalo nk ke aceh bole try contact sani husaini or tour banda aceh di fb

    ReplyDelete
  3. Mcm mana weather kat sana? Ok tak? Planning to go next wkend hopefully tak hujannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. time kitrorang g aritu ok jgk weather...
      siang cerah...malam kdg2 hujan...
      enjoy ur trip..

      Delete
  4. ada pi laut yg ada buaian tu tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg buai tayar tu ke???
      g jgk..tp xla main buai tu...hihi

      Delete
  5. Nape tak blh g laut sblm jumaat dik? Eh degil kan? Nk gak tny..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang adat turun temurun kat sne kak..
      diorang amik kebaikan hari Jumaat tu..
      selain Jumaat ade lagi hari2 yang dilarang turun ke laut mcm hari peringatan tsunami...

      Delete
  6. MACAMANA NAK DAPAT TIKIT PROMO?

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu la tgk AA nye website...
      xpon..tgk kat page backpackers tu kadang2 ade yang jual tiket promo gune big points..
      so, beli dr diorang lg murah..

      Delete