Monday, 26 September 2016

TRAVELOG VIETNAM: FULL ITINERARY 5D4N:HCM-DA LAT-MUI NE

13 comments
wehuuu....i'm back already..hiks..
alhamdulillah my trip went smoothly..
walaupun macam2 jugak cite and warning aku dapat sebelum this trip..
this time xdela jauh pon aku g..standard la aku jalan dekat2 je.. tapi agak penat jugakla...huhu
selalunya org ke sini nak shopping kaw2..tapi for me shopping tu sampingan dari trip..
lame dah tak g jalan2 ksoongkan poket..so memang kena cari plan lain nak lari dari lepak lame2 kat tempat shopping tu..
so, meh nak share ngan korang yang nak jalan2 the other side of Ho Chi Minh City..

so for this trip aku cover 3 tempat..
Ho Chi Minh -Shopping
Da Lat - enjoy the scenery and cold weather (ala2 cameron higlands)
Mui Ne - padang pasir and beach



but really appreciate this trip sebab new experience g travel city by city naik bus..
satu lagi goal aku adalah nak try trip by train plak..
hurrrmmmm..yang tu nantila menyusul..
so, jom tengok iti tuk 5 hari aku kat sane...semalam baru balik..fresh nih..





Day 1 (21 sept)

9.00 am  - Sampai HCM
10.30am - Jalan kaki ke Saigon Backpackers Hotel check booking tuk 23 Sept
               - Check bilik kosong tuk check in half day mandi and letak barang
11.30am - Jalan area District 1 cari package ke Da Lat & Mui Ne
               - Jalan2 area Pasar Ben Thanh and survey harge tuk shopping 24Sept
05.30pm - Balik hotel, mandi and siap2 check out
8.00 pm  - simpan separuh beg kat tour office and jalan2 area district 1
9.00 pm  - lepak kat office tour tunggu time nak naik bas
11.00pm - naik sleeping bus ke Da Lat
.................................................................................
Day 2 (22 Sept)
6.00 am - Arrive at Da Lat
6.30 am - Early check in with extra charge (Minh Huyen Hotel)
8.30 am - Start Da Lat City Tour
4.00 pm - Tour end
8.00 pm - Take Taxi to Da Lat night market
10.00pm- Balik hotel and rest

Day 3 (23 Sept)
7.00 am - Check Out
7.30 am - Bus pick up kat hotel untuk ke Mui Ne
11.30am- Arrive Mui Ne
12.00pm- Start Mui Ne tour (Fairy Stream, White Sand Dunes, Fishing Village, Red Sand Dunes)
4.30 pm - Naik sleeping bas ke HCM
9.00 pm - Arrive HCM, Dinner and check in Saigon Backpacker Hotel
9.30 pm - Dinner around hotel, go back to hotel and rest

Day 4 (24 Sept)
9.00 am - Check out
9.30 am - pick up beg kat tour office and cari hotel tuk last night
9.45 am - check in pukul 2pm..so letak beg kat hotel and go for shopping!!
5.00 pm - lunch and terus balik hotel and check in
8.00 pm - keluar shopping kat Night Market
11.00pm - balik hotel and packing barang


Day 5 (25 Sept)
9.00 am  - check out and letak beg kat lobby hotel
10.00am - last minute shopping, lunch
5.00 pm  - balik hotel, wrapping bag and wait for taxi
6.00 pm  - Arrive airport, check in
12.30pm - KL, here i come!!!


ppsssttt: BUDGET tuk trip ni nanti aku finalize eyh...kena duduk diam2 baru bole buat btul2..hihi :)



13 comments :

  1. assalamualaikum.
    saya nk tnya, HCM ok ke..slps beberapa incident pada orang Msia baru2 ni..
    layanan orang-orangnya pada org Msia.
    agak2 ok ke nak jalan2 town or street malam2?
    passport masih pihak hotel simpankan ke?
    terima kasih ye..
    akan ke HCM mggu depan.

    -Noor-

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslm...so far ok...
      ikut je tips yang sume org share..
      nak selamat better shopping luar pasar ben thanh..
      and kalau pasar malam tu elakkan tanye harge kalau taknak beli..
      if betul2 berminat bru beli..
      passport aritu diorang nk key in je..kitorang pon lupe nak mntak..
      tp sebab jln area hotel je ok la..
      yg penting g sne have fun and buat baik ngan sume org..hihi

      Delete
    2. ooo okay thanks very much tips/info....:))

      Delete
  2. As salam. Pegi sana better tuka dollar or dong?? Sbb saya pon akan pegi ke dalat bgai tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dong je senang...
      dollar tak guna sangat..kalau shopping pon gune RM je bole..
      g Dalat make sure bawak makanan banyak sket..halal food kitorang tak jumpe pon..

      Delete
  3. Assalamualaikum,

    Nak tanya, kan awak pergi Dalat guna travel agent. Dia ada provide hotel n transport sekali ke? Tapi saya pergi dalam 3 org, dia akan provide private guide ke? Lepas tu, masa awak check in half day tu, sampai HCM baru book hotel ke or awak dah book hotel siap2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually hotel sume sy dah booking siap2 dari sini...
      transport amik time pilih pakej tu..
      kitorang pon g 3 org aritu..yg Da Lat pakej xde private..campur ngn tourist lain..
      yg half day kt HCM tu redah je tnye kt hotel tu ade blik x nk check in half day..

      Delete
    2. So, kira at Da Lat dah booking siap2 hotel la. Ok. Thanks!

      Delete
    3. yeap..hotel sume siap booking b4 g sne...
      cuma yg half day yg 1st day smpai tu je walk in...

      Delete
  4. salam
    dalat duk hotel mana
    mui ne duk hotel mana
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minh Huyen Hotel kat Da Lat..
      tapi hotel ni agak jauh dr tempat bus benti..
      and Mui Ne xtido sne..day trip je..
      bole refer kt iti and full day nye entry. :)

      Delete
  5. hai...pergi mui ne awak pakai tour? berapa ye? sebab plan nak hcm gan mui ne ja kali ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tour Agent HCM-Da Lat-Mui Ne - 2 days : RM 200 (include tour city,lunch & sleeping bus ticket)

      saya amik tour tuk Da Lat skali time tu...u just walk in sepanjang District 1 tu berderet2 tour agent...rjn2 la compare 2 3 kedai kt situ...

      Delete