Thursday, 1 September 2016

TRAVELOG SINGAPORE:JB KE USS VIA PUBLIC TRANSPORT

2 comments

wehuuu...assalamualaikum...
alhamdulillah...mampu tuk up satu entry lagi..
yang ni best..new experience tuk aku..
for me..the best part tuk trip kali ni adelah menggunakan public transport..
alaa..tak susah mane kalau kite wat research dulu b4 g..gigih sket la..
ok..kali ni meh nak share kat korang cara nak ke USS dari JB guna public transport..
so, details la sket nanti senang korang nak siap2 bajet kan...

trip kali ni hanyalah menggunakan.. BAS, MRT, MONORAIL dan JALAN KAKI
so, be prepare dengan kasut yang paling selesa korang pakai..
tapi kalau dah namenye trip..sakit pon bole hilang kan..
ok..jom tengok route ke USS..







BAS 

pinjam dari pak Google

Terminal Larkin 
JB-Queen Street(RM3.30)   : 0415hrs – 2300hrs
Queen Street-JB(RM9.00)   : 600hrs – 2345hrs
     
naik bas CW2 warna kuning (sebab nak turun Queen Street)
turun kat Imigresen untuk cop passport...
so, make sure korang cergas pagi2 hari tu nak lari2.
lepas chop passport lari cepat cari bas yang sama korang naik tadi...
nak senang..tanye je orang kat situ..sebab nak cari bas nnt amik mase plak..

nanti akan turun sekali lagi kat Imigresen Singapore plak..
kat sini sama jugak..lari turun tuk cop passport skali lagi and isi form kastam tu..
make sure bawak pen korang siap2..
lari2 balik naik bas yang same..baru la bole tenang nak sampai ke Singapore..

TIPS: jangan hilangkan tiket bas sampai korang jejak kat Queen Street

MRT

bila sampai kat Queen Street tu dah dekat ngan stesen MRT Bugis..
kalau tak jumpe jugak maka ringankan mulut tuk bertanya ye..
nak senang..korang keluar tu nampak Raffles Hospital..Station Bugis kanan dari hospital tu..
kat stesen Bugis ni bole beli Tourist Pass tuk kesenangan nak naik public transport kat sane..
actually kitorang xbeli pon..sebab lagi jimat beli ikut trip..

Bugis Station - Outram Park (jalur hijau)
Outram Park - Harbour Front (jalur purple)

bile sampai Harbour Front korang ade 4 pilihan nak g ke USS
meh aku listkan ikut korangnye budget dari yang duit berkepuk ke yang saving ye..

1) Naik Cable Car ($29)
harga tiket je dah S$29 untuk return.  Cable car start pukul 08.45 sampai 22.00.


not bad la view die kan..pandang jela..

2) Monorail ($4)
Yang ni agak berpatutan and senang bagi aku. korang masuk Vivo City and g level 3 dari exit E. Harga tiket Sentosa Express Sky Train baru S$4. monorail start pukul 07.00 sampai 24.00.
yang ni korang bole lajak ke Sentosa Island kalau nak..

paling murah and cepat..

3) Bas ($2)
Kalau nak rase naik bas bole la try... dari Vivo City korang kena pergi ke pintu keluar.
Cari petunjuk arah menuju halte bus tengok yang ade tulis “Bus to Resort World Sentosa”
dah sampai kat halte tu, tunggu la bas RWS8 harge S$2...murah kan??hihi
Bus ini ade dari pukul 06.00 hingga 23.30.

bas pon ok gak...

4) Jalan Kaki ($1)
yang ni bagi yang banyak masa sebelum USS bukak...
and kalau nak exercise lebih sket pagi2 bole la nak santai2 tengok pemandangan melintas laut...
yang ni korang kena bayar S$1 untuk berjalan kaki kat Sentosa Boardwalk ..
jalan ni  jalan kayu dalam setengah kilometer melintas laut tau...fefeeling sekt lalu tgk ferry pagi2 kan..
and xpayah risau penat sebab ade travellator kat laluan ni..

santai... (pinjam gambar ye..)
so, sebab banyak masa lagi..kite fefeeling kat pulau sket..
balik tu rase nak tercabut kaki makanya naik bas je..
wehuuuuu...sampai USS!!!!
kalau dah sampai awal tu..makanya Globe USS tu kami yang punya....
amikla gambar puas2..sebab masuk dalam nak lari2 main je..kikiki

pppssssttt: tunggu next entry plak tengok ape yang best dalam USS...

2 comments :

  1. syok kan jalan2 solo ni. bagi macam kami yang ada anak2 ni agak mencabar la sikit hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..nak bawak anak kecik banyak kena prepare..
      time solo ni la nk redah sume ni..

      Delete