Tuesday, 31 May 2016

TRAVELOG SURABAYA: MOUNT BROMO

4 comments


assalamualaikum....
wehuuuu...kebusyan melanda ++ mood yang xbape nk cun...
so here i am again..rase xtertunai janji bile tak update entry seterusnya ni kan...

ok entry kali ni by location la ye..sebab bnyak sangat cover tuk hari 1st tu..malas sungguh nak menaip..
walaupun dah sebulan berlalu trip nye..xpe..memori tu yang penting..hiks
so, tuk entry ni cover location highlight trip kali ni...
and sure ramai yang idam nk ke sini...

DAY 1 (22hb April 2016: Jumaat)

Tiba di bandar Juanda T2 pukul 4.30pm
Perjalan ke Bromo +- 3jam
Check in hotel


kejar sunrise..



actually sampai pon dah lambat kat Juanda..
so,pung pang2 gerak then singgah dinner dulu sebab dah kebulur tahap ketar dah kot time tu..
belasah jela ape yang ade..not bad jgk..

singgah kedai tepi jalan dinner jap then terus gerak ke bromo..
disebabkan sampai kat sane pon dah tengah malam..
makanya scary tu xyah cakapla kan..
tambah pulak dengan mencari hotel yang xketemu lagi..cuak abis..
alhamdulillah..jumpe hotel pun check in sendiri..tido 3 jam je..gigih ko..

DAY 2 (23hb April 2016: Sabtu)
Pukul 03.00am

Naik Jeep ke Penanjakan 1
sunrise and take picture at Penanjakan
turun bawah semula and start panjat Bromo
(Naik jeep + naik kuda)

Lunch at hotel
Check out pukul 2.00pm


bromo dikejauhan..

disebabkan kitorang gerak dari hotel agak lambat..so parking pon dah jauh sket dari penanjakan..
makanya kitorang naik ojek bertiga..cepat sket sampai atas..
suhu??gile sejukkk..terpaksa sewa plak baju sejuk kat atas tu..tapi okla murah la jgk..
snap2 picture gitu je..ramai sangat manusia kat atas tu..dah la sejuk..memang sungguh terkesan akak kat atas tu..

then,turun bawah menuju ke bromo tuk mendaki plak...
part ni yang best ni...
weee..naik kuda..panjat bukit..sukeee...
semangat...
hurmmm...ko rase jauh???memang jauh gile..
ni dah sampai kaki bukit tu..kalau korang tengok dari jeep ke kaki ni lagi la jauh..
so makanya xyah nak tunjuk hebat sangat nak berjalan tanpa amik kuda ye..hihi

 
tinggi upenye...



nampak cam ok..tapi tangga nye ya ampun kecik2 je anak tangga tu..

and yang best nye bile tanah bukit tu dah tutup tangga jadi licin..
so, extra careful time naik tu...
seram plak tgk balik gmbar ni..

Finally...berhempas pulas naik kuda..ingatkan sampai kat tangga tu..
sekali sampai kaki bukit dah kena turun...
nak sampai tangga tambah duit..sekian aku xmo..
so menapakla..yela,every trip aku mesti ade xtvt sihat kekdahnye..kekeke
and the view bile sampai atas..ok siyes terharu...
tapi be careful,kat atas ni safety memang at ur own risk kot..

so dah sampai atas ape lagi?? amik picture melompat2 atas tu..lepaskan lelah jap..
then,turun bawah balik..
tapi seb baek kuda nak amik dr kaki tangga tu..xla jauh nk berjalan kan...

sampai kat jeep bole la nak selfie2 ngan kuda ke..
nak amik gambar duk atas jeep ke..
hurmm...tapi bile dh penat tu ape yang korang pikir adalah nak g melantak mee segera kat kedai tepi2 jeep parking tu...

but for me, bromo ni view cantik..
and ade perkampungan kat atas bukit bertentangan ngan bromo ni yang aku rase lagi cantik...
kalau ke surabaya tak ke bromo maknenye korang belum abis round surabaya lagi...gituuuu
ni baru suku hari aku cite ni...
will update soon tuk next destination k...
see ya!!




4 comments :

  1. Seronoknya dapat jejakkan kaki ke sana :D

    ReplyDelete
  2. serioualy part mendaki plg best.. nak save as wishlist la tmpat ni....=)

    ReplyDelete