Monday, 30 May 2016

TRAVELOG SURABAYA: FULL ITIRENARY AND BUDGET 5D4N

6 comments


Assalamualaikum...phewww baru sampai mood nak cover trip yang ni...
yelaaa..kalau trip lame sket memang amik mase sket nak update kan..hihi
so kemane kite kali ni???
dekat2 sudeyyy...xyah jauh2 la bile bajet pon xbape banyak ni..
and yang pentingnya adalah tiket time promo.. :)

ok...here we are...

Trip Surabaya . 5h4m 22-26 April 2016


sebabkan trip ni ade yang balik awal and ade sebahagian balik separuh jalan..
so kena take into consideration timing jugak..
tapi share ngan korang full iti la ye...



( Bromo-Museum Angkut-BNS-Air terjun Cantik-Rumah pohon - Coban rondo-Pasar Arab-Taman Labirin)

rindduuuuu...



DAY 1 (22hb April 2016: Jumaat)

Tiba di bandar Juanda T2 pukul 4.30pm
Perjalan ke Bromo +- 3jam
Check in hotel

DAY 2 (23hb April 2016: Sabtu)

Pukul 03.00am

Naik Jeep ke Penanjakan 1
sunrise and take picture at Penanjakan


turun bawah semula and start panjat Bromo
(Naik jeep + naik kuda)
Padang savana telletubies
Pasir berbisik / lautan pasir

Lunch at hotel
Check out pukul 2.00pm

Gerak ke Malang -+3 jam
Rumah Pohon
Museum Angkut
Dinner

Check in hotel

Day 3 (24hb April 2016: Ahad)

Makan pagi/sarapan pukul 08.00am
Coban Sewu
Taman Labirin
ke Surabaya +-3jam
Lunch
Pasar Arab (shopping)
pergi airport hantar 2 orang balik Malaysia
Dinner
Check in hotel yang sama


DAY 4 (25hb April 2016: Isnin)

Bangun pagi pukul 08.00 am
Check out / Sarapan
Perjalan ke air terjun +- 2jam
Jelajahi + bergambar di view atas air terjun
Jalan 15 minit dari parking
Lanjut ke Goa Tetes
Jelajahi + Susur sungai +- 1jam
Bergambar di view bawah air terjun
Dan boleh mandi puas free haha

Selesai dan balik pukul 4.00pm
Dinner
BNS
Check in hotel area Surabaya


DAY 5 (26hb April 2016: Selasa)

Makan pagi n check out pukul 08.00 am
Jalan2 ke mall
beli souvenir and terus ke airport
Untuk cost2 untuk masuk ke semua tempat yang kitorang g..

Tiket:
BROMO @217.000 + 100000 (hari liburan)- termasuk sewa kuda sampai kaki gunung
AIR TERJUN@50.000
MUSEUM ANGKUT@80.000
RUMAH POKOK @20.000
BNS @30.000

untuk kos2 sewa jeep,guide and makan2 hotel sume kena deal dengan pakej yang korang amik..
untuk trip kali ni worth experience la tuk aku..
ade pro and cons nye amik pakej ni..
standard la kan..tak sume yang kite rancang kite dapat..
so, belajar untuk redha...gitu..

ppppssstttt: any details nk tanye feel free k..




6 comments :

  1. Salam nak tanya, agak2 kalau pegi gunung/air terjun ok ke klu bawak parents. kena hiking2 tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. وَعَلَيْكُمُ السَّلاَمُ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ...
      gunung bromo ke??situ yg ade pon naik kuda la kalau nak..
      tuk air terjun tu xsesuai..sbb kne hiking sket situ..

      Delete
  2. nti anak2 k.el dah besar..k.el join na hihi

    ReplyDelete