Monday, 27 March 2017

TRAVELOG JOGJA DAY #4 : GUNUNG MERAPI, TAMAN SARI, GUMUK PASIR, PANTAI PARANGTRITIS & MALIOBORO

2 comments



Wehuuu...assalamualaikum...
fuhhh..kebusyan tahap melampau...
ok jom continue my journey on day #4...

tuk yang hari ke 4 jugak adalah tempat wajib korang pergi kalau ke Jogja..
misi mengejar sunrise...
awal pagi pukul 430 dah bangun terus menuju ke Gunung Merapi...
sampai sane solat siap2 before naik jeep untuk ke kaki gunung...
sampai je kat kaki gunung gelap lagi..so bole la korang nak setup kamera ke ape tuk tunggu sunrise..
 

 

area gunung merapi ni actually ade beberapa spot sejarah yang korang boleh visit...
salah satu nye Bunker Kaliadem...
bunker ni adalah tempat berselindung time gunung berapi meletus...
time gunung berapi meletus tu beberapa korban dijumpai dalam tab toilet yang ada dalam bunker tu...
 

then, kitorang gerak tuk turun ke tapak jeep semula tapi sebelum tu singgah beberapa tempat yang ada kat situ dulu..
actually banyak spot tuk korang berhenti snap picture berlatarbelakangkan gunung berapi..
and paling famous adalah jeep naik atas batu and belakang tu gunung..
bole la acah2 amik gmbr duk atas jeep tu kan...

lepas dari tu, turun lagi korang akan singgah kat spot batu berbentuk muke manusia ni..
katanya batu ni muncul selepas letusan gunung berapi...
yeap, it looks like the face of human...
mule2 macam tak nampak..tapi try berdiri jauh2 and look at it..

and last spot kat gunung merapi ni korang akan singgah di rumah memori yang sekarang dijadikan mini muzium..
kat sini korang bole tengok keadaan sebelum dan selepas rumah ni terkena letusan berapi tu...
sedih tengok keadaan..and lagi sedih bile bayang macam mane keadaan sume orang nak selamatkan diri time tu...

so, habis part kat gunung berapi ni kitorang gerak ke tempat seterusnya...
tapi before tu singgah breakfast dulu..oppss,kat mane??
gerai tepi jalan on the way kitorang nak ke tempat seterusnya..

SOP AYAM PAK MIN KLATEN

mule2 cam tak bape nak try jugak..
tapi order jugak sebab aku tengok siap ade signboard habis..macam laku laris je ni..haha
sekali rasa..hamik ko...sedap sampai sekarang plak terbayang2...
korang bole pilih nak ayam part mane...
a must try..confirm..korang kalau g make sure try this k..


then, kitorang terus gerak ke rumah ole-ole sebab kitorang request kat supir nak g beli baju...
ceritanya misi nak pakai baju sama tuk esoknya...hihi..
not bad la kedai ni..tapi kalau beli kat malioboro street much more cheaper sbenarnye..
disebabkan nak eksklusif sket  tuk esok bole la beli kt kedai ala2 butik ni..


after that, kitorang ke Tamansari...kat sini ala2 taman dalam kampung..
citenye kat sini korang explore taman dalam area rumah orang...interesting..lalu rumah orang..
tengok orang duk lepak dalam umah..and dinding2 umah diorang yang macam wall art..cantik..
actually kat sini if ade bajet lebih korang bole amik guide dalam ni..
but kitorang xamik pon..tapi be smart la kan..follow je mane yang orang ramai g..
u'll find the attraction yang orang akan pergi bile masuk taman ni...
kalau takde guide memang citenye peratus korang akan sesat tu bole jadi sampai 90%..
so, ngadap jela pergi cari jalan besar..

antara tempat yang korang akan jumpe adalah masjid bawah tanah ni...
if tak amik guide susah gak nk jumpe tempat ni...

spot orang ramai beratur nak amik gambar...
dulu center tu adalah tempat orang laungkan azan..dan tangga tu melambangkan 5 waktu solat..
and bawah tu ade takungan air ntuk orang amik wudhuk...

banyak jugak area tuk amik gambar yang cantik dalam ni...
so, kena tahan panas and tahan nak berjalan je tipsnye..

lepas abis kat tamansari tu sebenarnya awal lagi..
tapi, kitorang terus ke destinasi seterusnya...
ke Gumuk Pasir..and it's hot kat sane..
and mental jugak panas2 camtu..sudahnye aku just amik gambar kat signage tu je..
and sebab dah pernah ke tempat macam ni kat Mui Ne dulu aku jadi macam xbape excited..hihi..

then, ke Pantai Parangtritis..just to complete out destination tuk hari tu jugak..
sebab cuaca panas macam tu memang kisahnye amik gambar je..
actually sepatutnye time sunset kat situ..tapi sebab terawal memang xdela nak enjoy the sunset kan..

lepak2 minum air kelapa..makan indo mie..then terus gerak ke malioboro..
so we cancel the plan nak ke sate klatak sebab nak tunggu kedai buka malam and nanti xsempat nak ke malioboro...
so we headed to Malioboro terus...

lepak2 santai je kat sini..
sebab sume orang takde internet..so makanya point nak jumpe and berkumpul adalah di dalam mall..
sebabnye sume mall kat Jogja boleh dikatakan sume ade wifi..
so, xde problem kalau korang takde internet kat sane..
u'll enjoy ur trip more ngan kawan2..

abis kat Malioboro pon awal lagi..so singgah terus dinner before balik hotel..
malam tu kitorang request nak makan benda rare kat Jogja..
so, here we are.. Ayam Geprek Spesial..
yang ni korang boleh pilih 1 hingga 10 tahap kepedasan yang korang nak..
for me..8 is still ok tuk orang yang makan pedas macam aku ni..
tapi yang xbape makan pedas tu nombor 2 pon dah tahap leleh airmata..hihi



so, end of our trip on day 4...
esoknya tunggu the highlight tuk pakai baju same2...hihi..

2 comments :

  1. Great write up sisthur. Info yg sgt berguna.thanks for sharing!

    And thanks too for the moment.

    ReplyDelete
    Replies
    1. most welcome...keep reading my blog ya...hakhak

      Delete