Wednesday, 11 January 2017

TRAVELOG DIY: DINDING RUMAH CORAK BERSEGI

2 comments

salam New Year....
lame tak mengupdate blog yang sunyi ni kan...hihi
for this new year, tetibe ter"rajin" nak mengecat dalam rumah tu kasi nampak cun sket..
ternampak idea DIY nih kat FB..
duk usha color ape yang sesuai and cantik nak diconteng ke dinding...

setelah beberapa minggu wat research...
cewaaahhh..xde research nye...g search cat je..
so..weekend aritu terjadila weekend project bersama adik aku tu...
gigih la pagi2 hari duk ngadap dinding...hihi... 

step by step how to draw and color your wall ok...

teruknye nampak dinding lame tu..

1st: make sure rumah korang ade dinding..hiks..kidding..
ok..first kena la sediakan bahan dulu...

  • Tape kertas yang size sederhana lebar
  • Cat 2 atau 3 color terserah kreativiti korang
  • berus cat kecik (beli la ikut bape cat korang nak gune)
  • Cat jenis yang kilat tuk hasil yang lebih cun
  • dinding :p 

so korang amik tape tu then tape ikut suke hati and size besar mane korang nak corak tu..
make sure hujung sume segi tu bersambung k...
and tape dengan kemas sebab kekemasan tape tu menjamin kecantikan segi color tu nanti...

part ni yang paling mencabar..
pastu bole start mengecat...
make sure jangan letak color yang same sebelah menyebelah...
practice make perfect...so be confident k...

muntahla korang cat color selang seli..


dah penuh 2 color tiap segi mule la rase tak sabar2 nak bukak tape tu...hihi...
oppss...kena make sure cat betul2 kering tuk dapatkan hasil yang betul2 bersegi..
kalau tak kang korang kena betulkan cat yang tertanggal if cat tak kering lagi tapi korang dah bukak tape tu...


tadaaaaaa....terbalas segala penat lelah bile tengok dah siap...
actually mule2 nak buat border tuk bahagia tv ni je...
tapi bile tengok2 balik rase nak tambah kasi satu petak penuh...
make sure jangan buat seluruh umah camni...nanti tak cantik..
buat sebahagian je tau...

ramai plak nak hire aku jadi tukang cat kt umah diorang..


sebenarnye simple je...
jimat dari beli wallpaper tu..and cat pon tak gune banyak tuk project ni...
so,bole la try k...


pppssssttt: google la bnyk lagi inspirasi color macam2..


2 comments :