Wednesday, 19 October 2016

TRAVELOG PERAK: BUKIT BEREKEH: MISI MENGEJAR AWAN CARPET

8 comments
assalamualaikum...wehuuu...
second entry tuk travelog ke Perak aritu...
duk google mane nak g lagi kat sane2..tetibe ternampak post kat HACAM nye page...
hurrmmm..menarik jugak ni...

misi tuk location ni dinamakan : "misi mengejar awan carpet"
so, pukul 4pagi camtu kitorang dah bangun gerak ke Kampong Bawong..
yang ni pon berpandukan Waze jugak..so Waze jela jawapannye.
so, sampai kat sane korang park je kereta kt Masjid kampung tu..
sebabnye jalan nak ke kaki bukit tu agak tak sesuai kalau naik kete yang bukan 4x4 ni...


Bukit Berekeh ni dikenali jugak sebagai Bukit Botak...
ade 5 puncak yang korang kena daki sebelum sampai ke puncak terakhir...
ketinggian 454M..and view sepanjang laluan ke puncak yang menghijau...
ayat aku tu..korang g google je nak tahu betul ke x view camtu..
tapi sebab kitorang naik pun gelap lagi..so memang view xnampak sangatla...
sampai kat atas pun still gelap lagi..sempat la nak snap gambar bulan.. :)
tapi view tu korang akan nampak bile dah start cerah...hurrrmmm....

sempat ketemu Bulan..





Puncak mu telah ku tawan...

sampai bawah dah...gile r tinggi...
dari kiri korang bole kiri puncak tu...
yang ke 5 last tu baru puncak sebenar bukit ni..
nampak macam tak bape tinggi..tapi trust me..korang g cube..hiks...
and sebabkan jalan dalam gelap..kena extra careful sebab ade antara bukit tu korang jalan yang tepinye curam...
alhamdulillah...dari bawah nak sampai puncak amik mase dalam 2 jam ke 3 jam laaa...
lepak lame kat atas and nikmati keindahan yang korang tak dapat kalau duk kat bawah...
 
awan carpet??takde tuk hari tu...
tapi view cantik jugak dengan langit cerah macam tu...
sebenarnye bukit ni macam pemandangan kat bukit Savana...
menghijau je laluan dari satu puncak bukit ke puncak bukit yang lain...
nak terbang turun je bole??

time turun bole la nak bergambar and tengok laluan yang xbape nak nampak time naik tu kan...
memang mencabar la..ingatkan dah smpai..duk mengira jugak dah bukit yang keberapa...
salah satu puncak..
seeloknye kalau nak mendaki bukit ni better time gelap and turun pagi2..
sebabnye..panas yang amatla kalau korang naik dah siang tu..
and bile turun baru nampak yang laluan awal kitorang naik tu adalah kebun sawit...
rare tul tempat ni..
tapi ramai yang dah tahu...so meriah la even awal pagi korang g pon...
kan dah kate...setiap travelog aku mesti kena ade satu xtvt sihat kan...ok complete..
daaaa....




8 comments :

  1. salah sorang kawan pun selalu naik berekeh ni. ada sekali tu dia dapat awan carpet. memang cantik sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. awan carpet tu kne naik lps hujan atau cuaca sejuk je dpt..
      xde rezeki nak dapat awan carpet tu..hiks..

      Delete
  2. saya berjaya nampak awan carpet...cuaca sejuk masa itu.

    ReplyDelete
  3. nak tanye...kalo nak naik kene buat pape ke?? laluan dia mmg ade ke acane?? nak naik atas tu sendiri punye hal ke atau mmg ade org yg akan guide kitaa..?? mohon beri maklumat...x prnah naik lagi nii

    ReplyDelete
    Replies
    1. mase sy naik tu sendiri je..
      laluan memang ade...so follow je laluan tu...

      Delete
  4. salam...kalau nak naik tu kan..pandai2 sndiri ke mmg ade org yang akan follow kita tunjuk jalan?? boleh naik pkol brape??..brape lame nak smpai atas??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmslm...
      sendiri2 je time sy g aritu...nak naik kul bape terpulang..
      naik awal pagi dalam kul 4 tu elok2 la smpai time nak sunrise..
      kalau fit sejam lebih smpai atas dh..

      Delete