Monday, 22 December 2014

TRAVELOG PENANG : TEOCHEW CHENDUL CHAWRASTA

14 comments

assalam...lame menyepi kan..
sesuai sangatla dengan nama blog ni..hihi
okla.....baru sempat nak update lepas last post tu...

patutnye lepas travelog Penang ni akan menyusul Travelog Ipoh..
tapi sebab hal2 tak dapat dielakkan..trip tu terpaksa saya lepaskan..
sedih..hopefully akan ade trip lain yang menyusul... :)

ok..ari ni nak bawak korang jalan2 kat area Chowrasta Penang plak..
bagi orang yang first time ke Chowrasta ni mesti kena plan baik pnye..
yang penting research kne menyeluruh...dan Waze kne ade..hehe
post kali ni kite kasi try cendol yang famous tu...





TEOCHEW CHENDUL

kalau xtahu nak cari kedai ni..korang tengok je yang ramai orang tu..
and yang senang sangat nak kenal bile korang tengok ramai orang pegang mangkuk cendol sambil makan berdiri...
kedai ni simple je...and kalau korang nak rase terus order and makan berdiri..
tapi xelok la berdiri kan...
so, penyelesaiannya korang boleh dduk kat kedai hijau ni sebaris ngan gerai cendol tu...
ramai orang xtahu boleh order dari kedai hijau ni..
and kat situ ade benda best selain dari cendol yang korang order tu..


kedai hijau


so..kena la sabar sket nak tunggu ade meja kosong...
selalunye memang fullhouse kat sini..
bile dapat je dduk..terus order cendol...nanti diorang akan belikan tuk korang and bawak g kedai hijau tu...
sambil2 duduk2 makan cendol..korang bole try laksa yang dengarnye super sedap kat sini..
so..datang jauh2 kan..order la..rugi tak try..
sudahnye bukan laksa je..ngan rojak buah sekali kami order.. :)


laksa RM4


for me..laksa die superb!!!
slalu xlayan sangat pon laksa..tapi kat situ laksa lain macam sedap...
worth to try...
and memang puas hati la makan sume tu ke sane...
sampai kan hari last tu kami nak repeat lagi cendol tu tp xsempat...
sedap lain macam cendol die..
yang penting cendol tu sendiri..lembut jeeee....

cite lelebih pon xgune..
nak kasi korang rase pon xdapat...
meh kasi korang telan air liur sket tgk gambar jela eyh...
nyuuuummmm....


sedap gilesss...
rojak buah terbaik...
cendol the win!!
so far tu la cendol paling sedap pernah aku rase...
orang lain xtahu la..tapi xkan la famous kalau xsedap kan...
haiihh...termimpi2 ngan cendol uncle tu...
pada korang yang ke Penang..sape tak g try menu2 ni kat kedai hijau ni memang super rugi...
lepas lepak kedai ni boleh la g cari jeruk Pak Ali..dah dekat tu...
tapi ni destinasi yang wajib korang singgah dulu.. huhu
so...cari la mase ke sane k...hiks...bubye..





14 comments :

  1. Kan? Buat ms ni, mmg cendol tu yg terbaik dan tak de cendol lain yg boleh kalahkan cendol Teochew tu. Heheheheh! Even francais dia kat kl pun, tak sama okehhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo...ade franchise eyh kt KL??
      tp sure xsame kan..memang kt Penang tu the best la...

      Delete
  2. ehhhh kedai cendol tu lah yg cheq pi lepak masa dah penat jalan2 kat Tanjung bulan lepas... betui kan?

    ReplyDelete
  3. kt mana? penang ke.. alahaiii jauhnyaa nak pergiii lagi sekali penang hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihii..kena g sekali sekala je kak..
      jauh plus abis diet g sane t..

      Delete
  4. nyumsss...

    aritu masuk dlm tv gerai uncle tu...

    akk yg di penang ni pon x penah sampai tau...

    uikss... mai penang x habaq noo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..yeke..makin femes la uncle tu...
      g penang xsempat roger sape2 kak..hihi...

      Delete
  5. Dah lama tak p Penang .., cendol n laksa my peberet ni

    ReplyDelete
  6. Salam

    SELAMAT TAHUN BARU 2015

    Semoga tahun2 mendatang menjanjikan kemakmuran, keamanana dan kesejahteraan kepada kita semua.... aminnn....

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin...
      moga dipermudahkan segala urusan kita...

      Delete
  7. sedapppnyeww..kalo cuaca terik pekena cendul... slurppp... laksa lagi, peh tu rojak buah lagi.. mmg, terrrbaik la gabungan ini... hehehee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thu xpe kak...memang superb dpt sume tu...
      panas pon xkire dh time tu...hihi

      Delete