Wednesday, 3 December 2014

TRAVELOG PENANG : BUKIT BENDERA

16 comments
salam....

alhamdulillah...selamat dah g bercuti tuk hujung2 tahun 2014 ni...
means...ade lagi travelog tuk 2014 punye edition la ni...huhu
short vacay merangkap short planned punye holiday...
yang penting budget kena la minimum..hiks..

so, tuk travelog kali ni kena separate banyak sket part...
yela..banyak nak kasi detail kat korang yang nak g bercuti kat sini nanti..
hurmm..kali ni kita ke Penang...
for sure la ke sini nak makan yang sedap and enjoy the scenery kan...

Jambatan Pulau Pinang





yuhuuu....ke Penang ke kite??
lame dah terasa nak ke Penang...last g sane pon mase sekolah menengah...
so..tentatif sume dah siap...pagi Sabtu tu sampai dah kat Penang...
and benda wajib bile sampai kat sini sure la kena snap gambar jambatan kan...
tadaaaa...


TIPS tuk entry kali ni senang je...
mane2 korang nak g jangan risau kalau tak tahu jalan..
make sure korang install WAZE and make sure internet data korang ada..
memang xkan sesat la..kalau sesat pon still boleh cari jugak.. :)
so,program pertama bile sampai sane adalah BUKIT BENDERA
disebabkan sekarang ni school holiday, so kena la plan elok punye nak g tempat ramai macam tu kan..

TIKET MASUK : RM 10 - for Mykad holder..
harga ni sebab school holiday kot..kalau tak RM 8 je..tp around RM10 below jela..
make sure korang bawak IC la kan...hihi...
the scenery was superb...sunrise..cantik sungguh...
worth it la naik atas tu...rase cam duk atas awan...
and bile snap picture memang awan akan ade bawah kita...



rase nak lompat2 atas awan tu..

satu lagi tempat wajib bile g bukit bendera adalah tempat yang kat bawah ni...


love lock..

kat sini bole la korang nak fefeeling sweet kalau datang ngan pasangan...
slalu tengok kat korea je kan..so kat sini pon ade...
beli kunci siap2 then korang bole la nak kuncikan ur love lock tu kekonon kat sni.. :)
time kitorang ke sni awal lagi kot..so xramai lagi orang..
kire sempat jugakla kitorang snap picture lompat2 kt sni...best!!


abis je jenjalan kt sni so kitorang turun  konon2 nak beli souvenir kat Kek Lok Si temple..
temple tu xjauh dari bukit bendera..so nak jgk tgk kan..
tapi xbestla kat situ...xbanyak kedai and pilihan..
plus yang menjual pun memaksa...ala2 Petaling Street dah rase jalan kat situ..
pantang tanye harge je terus nak marah kalau xbeli...nyesal g situ...

dah siap membeli ape yg patut...kitorang terus check in hotel..
hotel mane??area mane??
ok...wait for next part k.. :)

16 comments :

  1. Sy dah ke sini ms thn 2013. Penang mg best n will repeat. Tak sbr nak tgu next entry awak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaaann...short vacay ni rse xckup nk menjelajah sume..hihi
      will repeat nih..

      Delete
  2. sape empunya travelogsunyi ni? kenal akak ke? sape yea? ape pun thx sudi jengah blog akak...

    ReplyDelete
  3. aik..tetiba ada kat penang
    awat x habaq..bolehlah uols belanja makan char ketiaw sany kat sunshine tu ha hahahaha

    skrg bukit bendera dah lain sgt..byk tempat2 diorg dah update
    nti k.el nak pi jugaklah..sbb ritu pergi diorg tgh renovate..tp nak pi time cuti sekolah or wiken..x kut..giler kut nak berasak2 dgn org ramai ngan anak2 k.el yg x reti dok diam tu hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..kejap sngt ke sne kak el...
      kuey tiaw pon xsmpet nk try..hihi..

      Delete
  4. bestlah gi jalan-jalan kat penang :)

    ReplyDelete
  5. masa saya p bukit bndera tahun lepas xda lagi LoVe tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo...kire sy dah g dulu la kt sni dr awak..hihi

      Delete
  6. Pernahnya gi Penang tahun lepas kot...tp tak jumpa pun yg LOVE gitu? Tak dapat nak fefeeling love tau! huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahun lps xde lg kot..
      alaaa..xdenye nak fefeeling love kat atas tu..panas..haha

      Delete
  7. penang best! makan sedap! sikit2makan sikit2 makan............... gemuk la kalau vacay kat penang nii akak dulu naik 2kg masa g penang HAHHAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..sebab tu wat short vacay kak...
      xleyh duk lelame sne..melambung2 naik berat..hiks..

      Delete
  8. last ke Penang, n panjat Bkt Bendera 2 tahun lepas rasanye..mase tu masih 'berdua'...belum berempat, hehehehe...

    ReplyDelete