Tuesday, 21 February 2017

TRAVELOG JOGJAKARTA DAY #1 : BUKIT RHEMA & DIENG

No comments

assalamualaikum...
hurrrmm...lame nye amik mase nak update blog nih...
standardla..balik dari holiday je sure ade lambakan keje kt atas meja nih..
ok..so entry ni akan start cover day by day tuk holiday kt Jogja aritu...

first day flight sampai kat Adisujipto Airport dah tengahari..
konon nak fefeeling jadi tourist ade orang pegang nama kat luar airport..
tapi nan hado..sebabnye guide kitorang si Didik tu dah kenal muke aku...
so,dari jauh duk laung nama aku..ok so sweet of u la..haha

so follow iti yang asal...terus ke Gereja Ayam tuk hari tu...
b4 that, singgah kat petrol pump tuk solat and beli jajan sebagai peneman tuk a long journey hari 1st tu..
sebabkan perut dah kenyang lunch dalam flight, makanya boleh la lelap kejap sejam lebih nak sampai ke Bukit Rhema tu...

FULL ITI AND BUDGET JOGJA
ni la gereja nye..
first tempat dah disuruh mendaki...alahaaaiii
sebabnye gereja ni kat atas bukit..maka bertabahla..hihi..
jangan nak buat2 lupe..bayar la entrance dulu kan...

Lokal : 10k
Foreigner: 25k
bayar jangan tak bayar..





 so..jom la daki kalau nak amik view ayam tu...
xnak boleh tunggu kat kete..hiks..

semput jugak naik bukit ni..
so, sampai kat atas tu korang boleh la explore gereja tu dari luar sampai ke dalam..
and dari atas kepala gereja tu sampailah ke bawah tanah...
one fact yang paling penting adalah..nama je gereja ayam..
tapi sebenarnye gereja ni berbentuk burung merpati...


tuk dapatkan view dari atas kepala gereja ni korang kena take turn jugakla..
sebabnye kat atas tu ruang kecik je..and kalau ramai sure gambar korang ade la yang photobomb nnt..

ni part ekor merpati..
basement gereja..
after dah explore part atas gereja ni korang boleh jalan area bawah tanah..
kat bawah tu more to bilik2 bawah tanah..history nye..korang boleh bace kt dinding2..
tapi mengikut cerita guide kitorang..dulu memang gereja ni diguna pakai orang ramai..
tapi diarah tutup sebab tak dapat keizinan..
so, after AADC shoot kat sini..tempat ni terus dijadikan wisata tuk kunjungan orang ramai...
no more use as a church dah...
................................................................................................................................................................
ok abis part kat Bukit Rhema...
dari situ terus gerak ke Dieng sebab akan amik masa 3 to 4 hours nak ke sane..
ikutkan hati nak tido...tapi view cantik sangat..rugi plak rase nak lelap...
kalau korang nak tahu, Dieng ni termasuk dalam iti sebab ade satu tempat yang aku aim nak g sesangat...
so, dah alang2 cuti lame..why not kan..
slalu orang g Jogja kurang yang cover kat Dieng...meh aku cover kan tuk korang..hihi
lagi satu..suhu kat sane leh cecah sampai 10 darjah..
so, be prepare..sejuk sampai ke tulang..
sejuk berkabus...
kitorang sampai kat sane pon dah malam..berkabus abis..hujan plak lagi..
so, terus g restoran tuk dinner and jumpe guide yang akan bawak kami hiking pagi subuh esok..
hujan..hiking??just imagine dulu..
balik hotel terus check in...

tuk penginapan sume dah di booked oleh guide kitorang..
yang ni termasuk kos tuk hari esok punye entrance and guide sume..
hotel ni best..and yang penting bersih..
sape nak booked sendiri boleh refer contact kat bawah ye..
Puspa Indah Dieng..
fyi, highlight tuk holiday aku kali ni adalah Dieng..
so, wait for my next entry k...
daaaaaaaaaaaaaaa.....................




No comments :

Post a comment