Thursday, 3 December 2015

TRAVELOG ACHEH: REVIEW HOTEL, IBOIH INN

12 comments
assalamualaikum...
hurmmm....kegigihan diteruskan tuk entry ni...
kali ni kite review hotel dulu la ye...mane yang best kite share la kan..
so,kat Acheh ni korang leyh choose nak duk area mne..ni paling penting..
sama ada nak duk Sumur Tiga atau Iboih..

lepas dah wat research yg sepatutnya...so here we are..
oleh sebab Sumur Tiga more to pantai and view je...
so, kami memilih tuk duk Iboih sebab kat situ more to snorkelling and pulau yang lebih cantik..
tu sume terpulang pada citarasa masing2 la ek...
if korang nak lepak restoran yang famous tu leyh duk sumur tiga..Freddie..



firstly,kat iboih ni sebenarnye banyak lagi hotel yang murah2..
mostly kat sini memang port backpackers and divers...
dah kitorang ni ladies berdua je yang g..so better booked siap2 tuk tmpat tido..
and ape yang dijumpai hanyalah Iboih Inn yang available tuk booked kat internet...
kalau korang nak booked dlu tu leyh try cari kat agoda atau hostelworld.com
so, pandai2 la ye nak cri yang murah...kena la gigih sket kan..
and after dh compare nampaknye hostelworld lagi murah...

ok,tuk pakej and harge sebenar hotel ni korang leyh g compare kat website Iboih Inn
kitorang amik bilik Fan je..yang paling murah...xmengahadap laut pon..
yela...bukan nak memerap kat bilik sangat pon dating sni..hihi
bagi pakej bilik ni include boat transfer and pick up tuk check in dan check out only...
so, if korang nak g mane2 kena la trekking sket...
if nak naik bot jugak, kena la sediakan duit lagi..hahaha
trekking tu akan lalu macam2 lagi hotel sepanjang pantai tu..
nanti dah smpai kat luar tu baru jumpe tuk rental motorbike atau nak jalan2 ke tempat lain..
ok,meh belanje view hotel ni sket..

view die memang superb...


depan hotel pon dah boleh snorkelling...
favourite view kt sni..

ni bilik kitorang...



yang penting toilet sngt bersih..

for me, if korang datang ngan family, rasenye better amik bilik yang ade aircond..selesa sket..
bilik fan die xbape nak rase fan sangat..panas gak lepas trekking tu duk dalam bilik..
and yang bestnye sebab toilet die gune air laut...hahaha
so, memang terkejut la mule2 nak gosok gigi tu air masin kan..

masuk bab nak makan plak dont't worry sbb kat sini makanan sedap..
korang order je tuk lunch ngan dinner...tuk breakfast dh include skali ngn harge hotel...
yang penting sediakan jela duit nak bayar t ok..hihi
and segala ape yang korang order akan msuk dalam buku terus..buku 555 die..gituuu
means nanti nak check out baru bayar total sume...

satu benda nak share kt sni..paling best bilik yang kitorang sewa tu ade "peneman" tau..
malam first tu cicak tokek melekat kt luar pintu...ko hadooo?
mau xmenjerit aku kt tengah hutan tu kan..nak tangkap tak mungkinla..hihi
biarla xkaya pon..hahaha

nak g snorkelling??xde msalah...
snorkelling set plak sume ade kat sini..xyah g jauh2..
bot dah ready kt depan hotel..just inform je suh diorang anta..
harge snorkeling set RP 15k/items...rental tuk sehari...

all in all, aku rase hotel ni best...view tu yang penting...
staff and owner kat situ pon mesra...korang leyh mintak tolong diorang je nak call kan supir..
lagipon kitorang memang xbeli sim kat sane..
gune wifi free je kat restoran.. ko lepak la sampai mereput kat situ....hahahaha...
so, anything pasal hotel ni korang nak tahu leyh la tanye..
cewahhh...takde bayaran dikenakan ok.. :)
ok..chowww..










12 comments :

  1. Subahanallah... jernihnya air laut... :)
    InsyaAllah plan nak gi Acheh tahun depan.. thanks 4 sharing this..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sampai2 rse nak terjun terus..hihi..
      enjoy ur trip nanti... :)

      Delete
  2. buaian tu mengancam betul....hehehe

    ReplyDelete
  3. sempoinye hotel..
    ada balkoni
    ada buai
    depan laut
    titi serong pun ada best giler

    ReplyDelete
  4. Hahaha masin? Kat singapore aritu ambik wuduk akk terkujat gak sbb masin. Duk qatar tak pulak masin walau rasa gatal dan melekit airnya

    Lawa la dikk teruja akk tgk gmbr

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha...laju2 gosok gigi...
      pagi2 rase air laut dah..
      baru la back to nature kak.. :)

      Delete
  5. ya Allah cantiknye..In Syaa Allah tahun depan akan ke acheh..tumpang tanye kalau mcm dkt sana untuk supir..kene bokg atau nanti sampai airport baru cari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah tak perasan komen ni..
      kat sane saye amik supir dari airport ke jeti je sbb nak kejar feri...
      kat pulau sume sendiri xamik supir pon..

      Delete
  6. Boleh share iti x?? Nooraisyahton@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://travelogsunyi.blogspot.my/2015/12/travelog-acheh-full-itinerary-pulau-weh.html

      boel refer sini..

      Delete