Tuesday, 22 December 2015

TRAVELOG ACHEH: BANDA ACHEH DAY 3

6 comments
assalamualaikum korang....
fuh...now it comes to the last part of my journey kat Acheh...
gigih ni nak complete kan entry tuk korang..haha...
xyah banyak2 intro sangat la kan..so here we are...

last day tu bangun breakfast still rase xleyh nak terima hakikat nak balik tu..
abis je breakfast lepak snap2 picture last kt dpn restoran sedas...
pastu naik bilik siap2 then turun tuk check out...
time ni la baru korang kena settle kan sume yang dah masuk buku 555 tu...
kitorang mintak Ibu Liza call kan beca yang kitorang naik time datang tu...
pastu sambil tunggu beca kat tepi pantai Iboih tu pekena rojak sekali lagi..hikss...


kitorang naik kapal cepat ke Banda Acheh kul 230pm...
sampai sane kitorang dah booked beca ngan kawan pada beca yang bawak kitorang kat Iboih..
gituu..senangkan xyah nak mikir nak cari beca bile sampai sane..
deal punye deal..die amik 120k tuk tour Banda Acheh...
ok..layankan jela..lagipon sian die bawak dalam hujan tu kan...

so, after lunch otw ke Banda Acheh tu kitorang g kt PLTD Apung dulu...
yang best jalan2 kat sini adalah..fee nak msuk adalah FREE...

jauh kapal ni dibawak oleh tsunami..

bahagian dalam kapal yang dijadikan muzium..
abis turun naik kapal ni terus kitorang gerak ke Muzium Tsunami...
ni antara must visit place kat sane...
tapi sebab kitorang sampai pon dah petang..
so, mampu tengok luar muzium jela..sebab muzium ni tutup kul 4.30 ptg...
yang best sampai sini bile ade abang cleaner kat situ jd tour and photographer tak berbayar kitorang..
part scenery yang aku rase ramai x g tuk snap picture..bahagian belakang muzium ni...view superb..
thanks pada bro yang sanggup masuk longkang tuk dapatkan gmbr terbaik kitorang..

kalau g sne make sure korang g bahagian belakang muzium ni

amik gambar kat luar pon jadila..

after museum tsunami, terus ke bot atas rumah...
kat sini pon dah tutup jugak..so amik gambar kat luar jela..
at least dapat jugak tengok kesan dari tsunami tu kan..amik iktibar..
tu yang penting...
"be a Traveller not a Tourist"..


sure air tinggi time tsunami tu..subhanallah
sunset otw ke Bot atas rumah..
after that,kitorang ajak pakcik tu g Masjid Baiturrahman..
antara masjid yang terkenal kat Banda Acheh ni...
opps..jangan terkejut la korang kena halau time nak masuk masjid ni sebab pakai seluar...
yang lelaki tak sure plak..
so,tuk wanita  make sure kena pakai kain tuk masuk masjid ni k...

subhanallah..cantik masjid ni..

sisi belakang masjid..

fuuhh, abis sume dah dirayau, perut pon dah lapar..
mule2 ingat nak g makan kat kedai mee razali, tapi macam baru bukak plak..xde ape2..
so, kami beralih makan kat kedai sebelah die..
time ni kelakar nye moment..tgk menu die hantar takot duit tak cukup je..
bile tanye macam mane die kire, die cakap kire ape yang kite makan je..
so, makan jela diantara budget yang ade..and yummy...hiks..


udang die sedap..
abis makan..jalan2 beli souvenir sket...pastu terus g ke airport..
aku salute ngan abang beca tu..sabar and tabah layan kitorang..ajak makan skali pon xnak..
so, tour ke airport harge lain..yang tu kawtim sendiri..hihi
plan mule2 ngn group backpack lg 3 org tu adalah nak lepak airport je malam tu..
yela, flight pagi sangat kot esoknye..macam membazir nak tido 3 4 jam kat hotel..
sekali smpai sane, kitorang 2 je..diorang tido hotel..
hamboiii...kemain korang kan...
so,insiden2 kat airport xyah cite la...tu masing2 nye experience kena cari sendiri..
my tips, tuk perempuan better xyah tido kat airport sane..
surau ade tapi share ngan lelaki..so susah sket kalau nak tido surau..

finally, complete dah entry tuk trip kali ni...
hope membantu la korang yang nak g bercuti ke sane..
anything u can ask me..mane leyh tlong aku try jawab k...

SEE YA 2016 TRIP!!!

6 comments :

  1. one sweet day akan sampai jugak acheh ni hehehhe doakan!

    ReplyDelete
  2. As-salam,

    Baca entry ni terus rasa teringin nak bercuti ke Acheh.. thank you for sharing :) seronok baca pengalaman waktu kat sana tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti nak g ajak tau kak fea..hiks..
      thanks dtg komen..

      Delete
  3. citerlah apa kes kat airport tu la...btw..mmg kagum dgn keindahan aceh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang itu jgk akak berminat eyh..hahaha
      nk thu kisahnye kite pm..hahaha..
      akk dh g aceh??

      Delete