Monday, 6 March 2017

TRAVELOG JOGJA DAY #3: GOA PINDUL,HUTAN PINUS,PANTAI TIMANG,SELLIE COFFEE & ALUN2 KIDUL

5 comments

halluuu....fuhhh..berpeluh nak kejar mase nak update trip nih..
ok..day #3 dah...yang ni antara major places jugakla kat Jogja..
antara tempat wajib yang  korang kena singgah kalau ke sane...

yeapp..jom jela layan tuk hari ke 3 la kirenye kat sane kan..
pagi2 lagi dah bangun and breakfast dulu kat homestay...
menu??not bad..nasi soto..hihi..

first...kitorang ke Hutan Pinus...
awal pagi jugak lagi sampai kat situ..so xramai orang sangat..
masuk tuk foreigner kena bayar 6k kalau xsilap...
so, pagi lagi..bole la beriya2 nak posing kat situ kan..



group photo..
dah puas amik gambar kat situ menuju terus ke Goa Pindul...
the only water xtvt kami tuk trip kat Jogja kali ni..
xtvt body rafting masuk dalam gua dan jugak body rafting kat area sungai...
package banyak..tuk package gua and body rafting ni harge 120k.. and include lunch ok..
dari gua tu siap ada guide kasi penerangan sampai keluar semula dari gua..
dah abis nanti kena naik lori ke sungai plak..kat sungai tu body rafting ikut arus sungai..
for me, MEDAN BODY RAFTING lagi best kot..hihi..
gambar xtvt air takyah share kat sini la ye.. :)

then, dah pukul 3 lepas makan sume terus pecut ke Pantai Timang...
nak sampai sane amik masa sejam lebih jugakla nak ke pantai tu..
and yang bestnye kitorang singgah dulu ke kedai Lobster tuk pesan siap2 makanan..
so nanti lepas ke gondola bole terus makan..
slalunye orang g pantai naik gondola dulu baru ke kedai lobster..
kalau buat gitu makanya xmerasa la lobster nanti..hihi

mungkin rezeki kami kot aritu...pak supir dah booked siap2 lobster tuk kitorang..
so, memang tinggal 3 ekor je tuk kami..tu pun ramai yang nak amik..hihi..

dah order terus gerak ke area pantai..kat situ korang kena naik ojek..bayar 20k..
naik motor tu dalam 10-15 minit jugakla nak ke pantai..
tapi azabnye korang kena experience sendiri..huhu...
sampai arini rase otak bergegar naik ojek..


yeayyy...finally....sampai kat pantai tu rase cam xleh nak kate ape...
kagum sangat ngan ciptaan Allah...subhanallah...
temapt wajib korang kena g kalau ke Jogja..
so,if nak naik gondola kena bayar 200k...mahal kan???
tapi bila tengok diorang tarik guna tenaga manusia baru la rase memang patut pon letak harge tu...


antara tempat cantik bergambar..
so sempatla kami bergambar and bervideo segala bagai kat tengah laut tu....
tengok angin dah kuat lain macam...so better we make a move la...
elok je kami seberang nakbalik tu terus ujan turun...
seb baek ojek2 tu sume memang ada baju hujan..pakai siap2 kononnye..tapi basah jugaklaa...
good experience to remember..hihi

naik van, kitorang terus g makan lobster kat kedai yang dah reserve tadi...
full set 500k tuk sume..lobster,nasi,ulam,tempe ngan air..all in...
haiiihhh...sampai ke hari ni terasa sedapnya gravy lobster tu..
kalau dapat resipi kan bagus...hihi


apehal la gambar ni xnak rotate jugak..





belanje sket la gambar lobster tu kasi korang amik feel sedap die tu..haha
abis makan, karok sket kat luar umah tu sebab ade gitar..then terus balik semula..
ooppss..tapi sebelum balik homestay tu singgah ke sellie coffee dulu..
ni acara mengubat frust di klinik kopi semalam kekdahnye..


ffuuhhh...kat sini superb...kopi sedap...murah pulak lagi...
siap ade live band tu..ko rase??
kalau homestay tu dekat mau aku lepak sampai 2 3 pagi...hihi
yang ni korang kena try...
sedap oii...
abis minum kopi ingat balik terus..skali Didik bawak g alun2 kidul...
merasa la kayuh kete tu satu bulatan...berpeluh weyh...
naik2 je bukak lagu Pineapple pen..spoil tul..hahaha

rambang mata nak pilih kete pon..



abis satu pusingan terus surrender sume xnak tambah satu pusingan dah...
so, terus balik hotel..rehat sebab esok nak bangun awal pagi lagi...
daaaaa.............

5 comments :

  1. wah..syoknya ke sana...mesti banyak pengalaman mnarik kan


    Kisahsidairy

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi...kalau namenye berjalan..sesat pon syok.. :)

      Delete
  2. bestnya dik ... ada rezeki nak ke sana jugak

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan kerana posting saya. Salam perkenalan saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong kat Jogja sila kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bagi harga yang berpatutan dengan service best kerana kami handle terus dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong ke Jogja sila kol / sms / whatsapp saya +628985101301, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa..

    Kami juga sedaiakan kereta sewa (all new avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50 seats) dengan harga yang berpatutan. Harga bole sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:
    (pakej lain sila whatsapp)

    Day 1
    ● Tebing breksi
    ● Kotagede (kilang silver & chocolate)
    ● Parangtritis beach
    ● Manding (leather arts)
    ● Alun2 selatan (sepeda & becak lampu)

    Day 2
    ● Merapi lava tour
    ● Borobudur temple
    ● Kalibiru

    Day 3
    ● Timang beach
    ● Cave tubing pindul
    ● Pinus Forest
    ● Bukit bintang

    Day 4
    ● Drop off to airport

    Harga bermula dari:
    RM 589 (ALL IN)*
    RM 439 (exclude hotel)*

    *kos kira dalam 1 ringgit = 3500 rupiah, kos hanya estimasi sahaja kerana nilai tukar naik turun
    * kos kira dalam 5 pax, lagi ramai lagi jimat, lagi sedikit lagi mahal


    Pakej termasuk
    ● Kereta Sewa AC standard pelancongan (Grand / all new Avanza / Xenia untuk 2-5 pax, Isuzu elf 11 seater untuk 6-11 pax, Isuzu elf 16/17 seater untuk 12-16 pax, medium bus 31-33 seater untuk 17-33 pax, bigbus 44-54 seater untuk 33 pax lebih)
    ● Hotels *2 selama 3 malam (termasuk makan pagi)
    ● Supir / Pemandu
    ● Makan supir
    ● Parking
    ● Entrance fee sesuai itinerary
    ● 4x4 jeep merapi (kongsi 4 orang)
    ● shuttle menuju timang / kalibiru, kalibiru bilamana guna van harus naik ojek sepeda motor
    ● Dinner and lunch sesuai itinerary (halal meals)
    ● Air mineral
    ● Insurance

    Exclude:
    ● Airport taxes
    ● Gondola ride bilamana pergi timang
    ● Personal expences (laundry, pulse, shopping etc.)
    ● Menu tambahan untuk dinner / lunch
    ● Tips untuk driver (seikhlasnya)

    Note:
    Harga dapat berubah setiap masa
    Harga tidak berlaku bagi high season

    >>> Untuk pakej pelanconga jogja yang lain sila jangan sungkan kol /whatsapp +628985101301 (FREE).
    >>> Email: ganeshabantul@yahoo.com
    >>> Facebook: www.facebook.com/reviosta (Jati Wijaya)

    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete