Thursday, 29 September 2016

TRAVELOG VIETNAM : DAY #1 HCM - DA LAT

No comments


morning!!!
mood coffee vietnam tak abis lagi gamaknye...haihhh
ok starting this entry will cover day by day punye entry plak..
so details will be based on the iti ok..
anything yang sempat and aku ingat nak share akan di share la ye...
 
Day 1 (21 sept)

9.00 am - Sampai HCM 10.30am - Jalan kaki ke Saigon Backpackers Hotel check booking untuk 23 Sept 
- Check bilik kosong tuk check in half day mandi and letak barang  
11.30am - Jalan area District 1 cari package ke Da Lat & Mui Ne
- Jalan2 area Pasar Ben Thanh and survey harge tuk shopping 24Sept
 

05.30pm - Balik hotel, mandi and siap2 check out
8.00 pm  - simpan separuh beg kat tour office and jalan2 area district 1  
9.00 pm  - lepak kat office tour tunggu time nak naik bas
11.00pm - naik sleeping bus ke Da Lat



banyak lagi part tak cover ni..




Dari KL naik flight pukul 7.05am macam tu...too early..hihi
sampai sane dalam pukul 9.00 waktu Malaysia..
so..sane lewat sejam..keluar airport terus cari simkad untuk internet only..
share 3 org..means gune hotspot je..jimat..
korang kena cari Burger King kat luar and kat tepi tu ade bas 152 ke Ben Thanh..
naik bas 50000 dong je..murah..kalau bawak beg diva tarik tu kne 10000 dong..hihi
korang tak payah risau nak turun mane sebab bas tu akan berhenti kat bus station area Ben Thanh tu.. 

disebabkan ade backpack sume..so kitorang decide nak cari hotel area backpackers kat District 1..
hotel yang paling senang adalah hotel yang kitorang dah bookign tuk hari ketiga nnt..
senang cri hotel tu awal2..nanti blk hari ketiga dah mlm takdela kabut sangat..
actually,jauh jugak nak berjalan cari hotel tu..kena lalu taman sume and lalu sume2 tour agent nye office baru jumpe..
tips: ringankan mulut bertanya kat orang alamat hotel tu..even diorang xpaham tunjuk je address.. :p

agak tricky jugakla nak cari hotel tu..tapi sambil2 cari hotel tu la jumpe tour agent yang kitorang ambik tuk hari kedua and ke 3..
g kat hotel tu and try tanye bilik kosong..alhamdulillah ade and we have to pay RM25 per pax tuk half day check in..
masuk hotel terus mandi2, keluar cari makan and tour agent..
akhirnye Vinastar menjadi pilihan..
  
    
 Vinastar Travel |107 Pham Ngu Lao, Pham Ngu Lao, District 1, Ho Chi Minh City, Vietnam

pinjam gambar orang jap eyh..

actually memang dah plan nak cari agent kat sane..
senang nak deal and bertanya..and lagi satu senang nak mntak murah sket..kekeke
so,after tanye kat sini and beberapa tour yang lain..we decided to choose this agent..
why??sebab murah..and clear on what they offer on the tour..

Tour untuk Da Lat & Mui Ne : RM200
ni dah include sleeping bus nye cost and lunch tuk satu hari..
and yang best sebab korang leyh pilih time korang nak gerak and spend time kat sane..
macam kitorang sebab kat Mui Ne halfday je..so die offer private tour..
means..kitorang ber3 je dalam satu jeep..

after settle tuk tour..kitorang g berjalan ke area Pasar Ben Thanh tuk lunch and window shopping..
tips: pergi berjalan tempat leyh shopping ni bole la amik sket tempahan kawan2 nak cover duit trip kite sket..hihi

dah abis amik gambar and cari kedai yang berbaloi..send picture kat group tuk diorang buat booking..kahkah..
so, kitorang balik hotel,mandi2 and get ready nak check out..
backpack pon kitorang split bawak yang kecik je tuk 2 hari nanti..
yang besar tinggal kat office tour..senang..
so, malam tu pergi ke tour office and diorang akan bawak ke office Sinh Tourist tak jauh dari office diorang tu..


sambil tunggu bas bole la nak melepaskan hajat dulu siap2 kat sini ye..
nanti kat depan ofis ni la korang akan naik bas ke Da Lat..
don't worry..sume diorang uruskan..settle!!
naik bas..tido..        
   
first time naik bas sleeping camni..duk atas lagi laaa...

pssssttt: tido yang xbape nak tido..seram naik bas ni ke Da Lat..

No comments :

Post a comment